ЄС та НАТО підписали декларацію через війну в Україні — будуть тиснути на рф

Сьогодні, 10 січня, Європейський Союз та НАТО підписали спільну декларацію про стратегічне партнерство на тлі війни, розв’язаної росією проти України

ЄС та НАТО підписали декларацію через війну в Україні — будуть тиснути на рф

Декларацію підписали Столтенберг, голова Європейської ради Шарль Мішель та глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми щойно підписали третю спільну декларацію ЄС-НАТО про стратегічне партнерство між НАТО і ЄС. Це важливіше, ніж будь-коли», — сказав Столтенберг.

Першу декларацію було підписано у 2016-му, а другу — у 2018-му. У підписаному сьогодні документі зазначається, що російська агресія стала ключовим викликом євроатлантичної безпеки та стабільності.

«Президент путін хотів за кілька днів захопити Україну та розділити нас. В обох випадках він явно зазнав невдачі», — заявив Столтенберг.

Генсек НАТО заявив, що московський режим хоче «іншої Європи», хоче контролювати своїх сусідів і бачить загрозу у демократії та свободі.

«Це має довгострокові наслідки для нашої безпеки. Ми маємо продовжувати зміцнювати євроатлантичний зв'язок, НАТО, ми повинні зміцнювати партнерство між НАТО та ЄС та підтримувати Україну», — сказав він.

Фон дер Ляєн анонсувала санкції ЄС проти країн, які допомагають рф у війні проти України.

«Ми будемо тиснути на Кремль санкціями стільки, скільки буде потрібно. Ми поширимо ці санкції на тих, хто підтримує росію у військовому вимірі — Іран, Білорусь», — заявила глава Єврокомісії.