У МОЗ повідомили, чи дістався до України новий штам коронавірусу Omicron XBB.1.5

В Україні станом на початок січня новий підвид коронавірусу ХВВ.1.5, який швидкими темпами поширюється у світі та може спровокувати нову хвилю випадків захворювання, не зафіксовано. Ситуація з плином коронавірусу контролюється.

У МОЗ повідомили, чи дістався до України новий штам коронавірусу
У МОЗ повідомили, чи дістався до України новий штам коронавірусу

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я. «Ситуація у світі навколо COVID-19 залишається нестабільною. З'являються нові види та підвиди хвороби.

Останнім часом епідеміологи звертають увагу на поширення нового штаму під назвою ХВВ.1.5″, — йдеться у повідомленні МОЗ. Центр громадського здоров'я постійно здійснює молекулярне епідеміологічне спостереження за SARS-CoV2. Фахівці провели вже 928 секвенувань за весь час і підваріанту ХВВ.1.5 не виявили.

У Центрі контролю та профілактики захворювань кажуть, що новий субваріант вже посідає друге місце після оригінального підтипу «Омікрон», або становить 40% серед усіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США. Вчені досліджують, чи є XBB.1.5 серйознішим, ніж інші циркулюючі подваріанти.

Поки що інформації, доступної для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, недостатньо. У той же час, старший епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове заявила, що XBB.1.5 є найбільш заразним з усіх. За словами вченої, XBB.1.5 має мутації, що дозволяють йому «прилипати» до клітин і легко розмножуватися.

Рекомендовані публікації