росія готує нову хвилю депортації українців

Плани росії депортувати українців з тимчасово окупованих територій України, зокрема Херсонщини, є актом геноциду і відповідальність за це будуть нести як ті, хто ухвалював такі рішення, так і виконавці.

Ірина Верещук
Ірина Верещук

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарфону сказала віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ.

«Ми маємо розвідджерела, які підтверджують, що росія справді намагається вчинити черговий акт геноциду, не буду навіть депортацією це називати, тому що примусове, насильницьке вивезення українських громадян є актом геноциду, за що звичайно їх чекає покарання. Хотіла б звернутися до високопосадовців ворожої держави, щоб вони добре подумали перед тим, як це робити, бо відповідати будуть усі — від тих, хто приймав такі укази, до водія, який вивозив примусово українців на територію росії», — сказала Верещук.

Віцепрем’єр-міністр додала, що окупанти поспішають, оскільки розуміють, що деокупація українських територій відбудеться і не вірять в те, що зможуть утримати Херсонщину. За її словами, окупанти вивозять українців до всіх регіонів росії.

«У нас є інформація, що в 57 регіонах росії розселені наші українці. Це і Далекий Схід, і Сибір. І дійсно ми знаходимо українців у всіх куточках росії. Ми ретельно фіксуємо ці факти і очевидно, що це буде основою спецтрибуналу і основою звинувачень проти росії і їх посадовців», — сказала Верещук.

Водночас вона наголосила, що окупанти перекрили будь які канали для евакуації українців на підконтрольну Україні територію, зокрема не працює блокпост у Василівці, людям залишається виїжджати через тимчасово окупований Крим і через територію росії до третіх країн, звідки вони можуть повернутися до України.

За її словами, інформації про те, скільки людей таким чином намагаються виїхати з небезпечних місць, немає, але точно відомо, що окупаційна влада відмовляє тим, хто хоче евакуюватися в Україну.

«Нам відомо, що люди записуються на евакуацію, мається на увазі на територію України, сотнями. Вони йдуть до окупаційної влади і вимагають від них дозволу, щоб перетнути блокпост, але їм відмовляють», — сказала Верещук.

Нагадаємо, окупанти почали обирати для депортацій з України лише здорових дітей, щоб потім росіяни під час незаконного усиновлення не повертали їх назад.