В Україні мають перерахувати платіжки за опалення: куди звертатися

В Україні постачальники тепла мають перерахувати платіжки у випадку, якщо через ракетні атаки з боку росії вони тимчасово відключали подачу тепла та гарячої води. У разі, якщо підприємства відмовляються це робити, споживачі мають право вимагати перерахунку.

В Україні мають перерахувати платіжки за опалення
В Україні мають перерахувати платіжки за опалення

Так, згідно з постановою Кабінету міністрів № 151, українці мають можливість вимагати перерахунку плати. Якщо у квартирі холодніше, ніж 18 °C, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

У деяких містах вже повідомили про такий перерахунок. Так, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» перерахує оплату за тепло та гарячу воду за листопад. Це з аварійними і стабілізаційними відключеннями електроенергії. Комунальне підприємство врахує години, коли не було світла та послуги не надавалися. Перерахунок за листопад буде внесено до платіжки за грудень.

Українці за правилами можуть залишатися без води на період до шести годин на добу. При цьому загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. Якщо води немає більше шести годин на добу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Припустимо, що за місяць норму порушували п'ять разів. У такому разі сума в платіжці має зменшитися на 16,5%. Наприклад, замість 300 грн за місяць потрібно буде заплатити лише 250,5 грн.

Куди звертатися в Києві

Досягти перерахунку щодо платежів за послуги — написати відповідну заяву постачальнику послуг. Або ж зателефонувати до нього безпосередньо. Наприклад, кияни у разі будь-яких питань щодо надання комунальних послуг можуть дзвонити за такими номерами:

15−51 — контактний центр;

15−57 — диспетчерська служба

(044) 205−73−37.

Рекомендовані публікації