Ми спостерігаємо суцільний правовий нігілізм у світі, — Микола Голомша

У світі існує достатньо правових механізмів, але ми спостерігаємо суцільний правовий нігілізм.

Микола Голомша в програмі "Точка зору"
Микола Голомша в програмі "Точка зору"

Про це заявив перший заступник Генерального прокурора України у 2014-му Микола Голомша в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

Він розказав, що у світі існує достатньо правових механізмів, які дають можливість захистити сьогодні Україну від ворога, зокрема, наша країна є членом Організації Об’єднаних Націй.

«При тому, я вважаю, що вже давно треба викинути росію з Радбезу ООН. Вона там, по-перше, не легітимна, а по-друге, вона там не має права бути як країна-агресор. Тому що росія скоїла світовий злочин, тому вона підлягає виключенню з усіх можливих міжнародних інституцій, де вона була присутня, до того часу, поки вона не вибереться з України, поки не настане ремісія», — вважає експерт.

Ексзаступник Генпрокурора пояснив, що глава 7 статуту ООН говорить, що коли агресор нападає на таку країну як Україна, збирається Генасамблея ООН, засуджує й ухвалює резолюцію, щоб росія припинила агресивні дії та вивела свої війська.

«Коли росія не виводить війська, то глава 7 статуту ООН зобов'язує ООН створити миротворчі сили, і кожна країна світу зобов'язана дати відповідний контингент озброєння для того, щоби примусити агресора до миру. Вони подають відповідний меседж, заявляють ультиматум про притягнення, далі демонструють сили. А після того, як росія не погоджується, вони мають право застосувати силу, примусити росію до миру. Ось такий правовий механізм існує, але на превеликий жаль, ми спостерігаємо суцільний правовий нігілізм», — зазначив гість програми.

За його словами, такий нігілізм викликаний об’єктивним і суб’єктивним фактором.

«Об'єктивний фактор — на превеликий жаль, світ не був готовий до такої війни, вони повелись на масовану інформаційну політику, що росія — країна з другою армією світу, що вона має ядерну зброю. Суб’єктивний фактор — корупція. В Організації Об’єднаних Націй про це ніхто не говорить. Ніхто не досліджує, що ООН кишить російським сегментом, не кажучи вже про проросійський», — підкреслив Голомша.

Він наголосив, що ми маємо битися зараз те, щоби викинути росію з Радбезу ООН, щоб вони не блокували рішення організації.

«Ми повинні зараз ставити питання про запуск до дії всіх механізмів. Коли нам надають допомогу, денно і ночно, 24/7, має працювати економіка на оборону. Наші оборонні підприємства не повинні розпродуватися, а повинні працювати на державу», — додав колишній заступник Генерального прокурора.