Німеччина закликала створити міжнародний трибунал, щоб судити владу рф

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у понеділок закликала до створення спеціального міжнародного трибуналу, щоби судити російське керівництво за вторгнення в Україну.

Німеччина закликала створити міжнародний трибунал, щоб судити владу рф
Німеччина закликала створити міжнародний трибунал, щоб судити владу рф

«Необхідний трибунал, який зможе розслідувати дії російського керівництва і зрадити його суду», — сказала Бербок, виступаючи з програмною промовою в Академії міжнародного права в Гаазі, де знаходиться Міжнародний кримінальний суд (МКС).

За її словами, український уряд стурбований тим, що росія не може бути притягнута МКС до відповідальності за агресію, що їй здійснюється, оскільки МКС може розглядати лише справи, в яких позивач і відповідач є членами суду, або якщо справу передано цьому органу Радою Безпеки ООН.

росія не є членом МКС і, будучи однією з п'яти світових держав, які мають право вето в Раді Безпеки, ймовірно заблокує будь-яку передачу справи до МКС.

«Ми говорили про співпрацю з Україною та з нашими партнерами у зв'язку з (питанням про) створення спеціального трибуналу щодо злочинів, (пов'язаних з) агресією проти України», — сказала Бербок, пояснивши, що юрисдикція такого органу могла б базуватися на українському кримінальному законодавстві .

Вона додала, що МКС міг би бути доповнений міжнародними елементами — «у місці за межами України, за фінансової підтримки партнерів та з міжнародними прокурорами та суддями, щоб гарантувати неупередженість та легітимність».

Україна, ЄС та Нідерланди публічно підтримали ідею створення спеціального трибуналу.

Головний прокурор МКС Карім Хан, однак, попередив про можливість правової фрагментації і заявив, що МВС найкраще підходить для процесів, пов'язаних із злочинами, пов'язаними з агресією, з тим, щоб держави-члени усунули «прогалини, які можуть існувати».

Під час прес-конференції, що відбулася пізніше того ж дня, Бербок згадала повідомлення українських джерел про те, що українських дітей депортують до росії та там віддають на усиновлення.

«росія має відповісти за місцезнаходження цих дітей», — сказала глава зовнішньополітичного відомства Німеччини, а її голландський колега Вопке Хукстра заявив, що діти мають бути повернуті додому, а російська практика їхньої депортації припинена.

Рекомендовані публікації