Війна в Україні — це війна за формулу: громадяни є власністю держави чи навпаки

Війна між росією та Україною — це війна за формулу: чи громадяни є власністю держави, чи держава є власністю громадян.

Валерій Пильгун у програмі "Суспільні діалоги"
Валерій Пильгун у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова профспілки працівників соціальних установ та ГО Валерій Пильгун.

«Ми вже маємо паралельно проводити ці процеси — як є цей світоустрій післявоєнний, як ми його бачимо. І в цих обговореннях мають народжуватися наративи, сенси для того, аби перемога була не моноперемогою, а щоб вона включала в себе більше складових», — сказав він у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

За його словами, є декілька видів перемоги: військова, інформаційна, ідеологічна, цивілізаційна, економічна, геополітична.

Голова профспілки запропонував створити робочий кабінет громадянина, де буде відбуватися спілкування влади з народом. Електронний кабінет може бути в «Дії» або в іншому додатку.

«Це забезпечення якісного робочого зв'язку. Це принципово міняє систему управляння країною. І саме це і буде цивілізаційна пропозиція від українців до світу. Тобто все-таки перейти до інклюзивної участі», — наголосив гість програми.

Якщо Україна хоче запропонувати світові новий цивілізаційний світоустрій, то спочатку українці самі повинні його усвідомити та почати реалізацію, вважає він.

«У нас має спочатку з'явитися низове розуміння, усвідомлення, за що ми боремося, а потім відповідно лідер має транслювати це у зовнішній світ», — додав Пильгун.