Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні німецькі танки

Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні німецькі танки Leopard 2 і сподівається, що вдасться сформувати хоча б бронетанкову бригаду.

Німецький танк Leopard 2
Німецький танк Leopard 2

Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив під час виступу на економічному форумі у Давосі, повідомляє кореспондентка Суспільного.

«П'ять днів тому я оголосив про наше рішення щодо танків Leopard. Одна рота танків Leopard Це приблизно 14 танків. Ми справді вирішили відправити їх до України. Але ми сподіваємося і намагаємося організувати більшу підтримку для України», — сказав він.

Дуда сподівається, що у ЄС є союзники, які дадуть Україні ще танків, таких як Leopard, Challenger.

«Ми збираємо цю коаліцію, яка, я сподіваюся, надасть танки Leopard 2. Тут ми розраховуємо на наших фінських партнерів, які мають ці танки. Є низка європейських країн, які мають ці танки. Сподіваюся, що союзники просто передадуть кількадесят цих танків, завдяки чому для України буде сформована хоча б бронетанкова бригада», — сказав президент Польщі.

Дуда також сподівається, що виробник танків Leopard 2 Німеччина також візьме участь у цій «дуже гарній ідеї».

«Німеччина є частиною альянсу НАТО. І у цій ситуації, коли є союзники, які готові дати свої танки Україні, це важливий момент. По-друге, я бачу що тиск німецької політичної сцени та німецької громадської думки стає все сильнішим. Тож я сподіваюся, що результат усього цього призведе до цього вкрай необхідного рішення», — сказав він.

Президент Литви Гітанас Науседа також висловив сподівання, що канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалить рішення про передачу Україні танків Leopard 2.

«Я твердо вірю, що канцлер Шольц прийме це рішення. І я був свідком дуже важливого перелому або поворотного моменту в мисленні та менталітеті Німеччини», — сказав він.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 11 січня зустрівся у Львові із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою. Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту танків Leopard, а Науседа пообіцяв надати засоби протиповітряної оборони. Зеленський подякував Польщі та Литві за підтримку.

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.