росія ініціювала засідання Радбезу ООН через «утиски» УПЦ МП

росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН через «утиски єдиної канонічної православної церкви в Україні», тобто УПЦ московського патріархату. Постійний представник США сказав, що заяви рф щодо релігійної свободи — це ще одна спроба виправдати безпідставний напад на Україну.

Радбез ООН
Радбез ООН

Це засідання радбезу транслювало «Суспільне» 17 січня.

Ще до початку засідання в УПЦ МП заявили, що не зверталися до жодної держави з проханням про сприяння у захисті своїх прав, а «тим більше до держави, яка вчинила збройний напад на нашу країну». Там кажуть, що дізналися про ініційоване росією засідання зі ЗМІ.

«Закликаємо владу росії не говорити від імені нашої церкви на міжнародних майданчиках та не використовувати релігійний фактор у власних політичних цілях», — йдеться у заяві.

На початку засідання виступив митрополит російської православної церкви Антоній, який заявив, що українська влада нібито намагається знищити «канонічну УПЦ», а позбавлення громадянства священників УПЦ МП є «формою масових політичних репресій».

Потім постійний представник рф в ООН Василь Небензя визнав, що росію ніхто не просив виступати від імені УПЦ МП й до неї ніхто не звертався з цим проханням з України. За його словами, вказана заява від УПЦ «продиктована небажанням вчергове отримати звинувачення у колабораціонізмі».

«Ще одне виправдання, щоб виправдати війну проти України — росія торгується про релігійну свободу. Згадаймо про те, скільки місць релігійного поклоніння було зруйновано під час цієї війни. ЮНЕСКО це підтвердило», — сказав представник США в ООН.

Він зазначив, що на окупованих територіях є докази дій росії проти тих груп, які є небажаними для неї і які називаються «екстремістами».

«Минулого тижня було присуджено 17 років у тюрмі декільком кримським татарам. І з 2014 року десятки кримських татар також потрапили до тюрми за звинуваченнями, які незалежні спостерігачі називають необґрунтованими», — йдеться у його повідомленні.

«У нас є звіти про те, що громадяни України переслідуються на контрольованих росією територіях за належність до певних релігійних спільнот, які є небажаними для росії», — додав представник США.

А представник Великої Британії зазначив, що Україна відома своєю демократією, плюралізмом та підтримкою питань щодо свободи віросповідання.

Він зазначив, що Британія порушить питання російських кампаній щодо переслідування громад в Україні на окупованих територіях та у росії. Сюди входять репресії проти кримських татар, свідків Єгови та тих, хто належить до греко-католицької церкви й ПЦУ тощо.

Представниця Мальти в ООН згадала про масований ракетний удар по Україні, зокрема по Дніпру, внаслідок якого загинули десятки людей, а також атаки росії про українській цивільній інфраструктурі.

«В Україні відбуваються величезні порушення прав людини, та єдиний спосіб захистити права усіх громадян — це припинити війну, яка була розпочата проти України. Ми закликаємо рф відвести свої війська з території України», — сказала вона.

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця нагадав про «божевільні заяви», як рф озвучувала на попередніх засіданнях Радбезу ООН, зокрема про «бойових комарів», «брудні бомби», «таємні лабораторії» тощо.

«Сьогодні представник росії пішов навіть далі — і він сміється із Радбезу, коли оці всі злочини (здійсненні рф — ред.) в Україні ховаються за заявами про те, яка ж церква має вважатися як канонічна, а яка як єретична», — наголосив Кислиця.

Нагадаємо, у рф влаштували істерику через те, що українські захисники у формі відвідали православну різдвяну службу ПЦУ в Києво-Печерській Лаврі 7 січня, назвавши «відкритою війною» проти УПЦ МП.

Читайте також


Дезінформація, пропаганда, маніпуляція, ворожі наративи як поле бою

Інформаційна війна — це коли методи управління поглядами, рішеннями та вчинками величезних мас людей використовують для перемоги над супротивником. У тому числі методи реклами, public relations і брендингу; маніпуляції різних видів (передчуття, чутки, вибух емоцій), маніпулятивні наративи, навіть якщо вони виглядають «патріотичними», залякування, журналістика (включаючи фейки та дезінформацію) всіх жанрів та форматів, блогерська «праця»…