Ініційоване рф засідання Радбезу ООН свідчить про те, що УПЦ насправді не є українською, — експерт

Засідання Радбезу ООН, яке ініціювала росія, доволі показове, оскільки воно свідчить, що Українська православна церква насправді не є українською, а є філією Російської православної церкви.

Ініційоване рф засідання Радбезу ООН щодо "утисків" УПЦ
Ініційоване рф засідання Радбезу ООН щодо "утисків" УПЦ

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Як на мене, ця ініціатива росії є безпідставною, тому що відомі факти, що Українська православна церква по суті виконувала на окупованих територіях, і не тільки, певну підривну для України роботу. Було зафіксовано чимало фактів, що священники цієї церкви допомагали російським окупантам», — зазначив він.

Звичайно, в умовах війни влада України мусить реагувати на такі речі, наголосив експерт.

«Довгий час українська влада на це практично не реагувала, поки очолював СБУ Баканов. Тепер, коли змінилося керівництво Служби безпеки України, ситуація виправляється, але, як на мене, треба було йти на більш радикальні кроки й, принаймні, уже остаточно порушити питання про перейменування цієї церкви, про те, що є чимало факторів правопорушень цією церквою, у тому числі це стосується й оренди приміщення», — нагадав професор.

Кралюк підкреслив, що росію на засіданні підтримали деякі африканські країни, де православної церкви майже немає, православ'я там не є впливовою релігією. На його думку, це доволі показово, це є чисто політичною акцією, яка не має безпосереднього відношення до релігійної віри.

«Вони (представники УПЦ, — ред.) мусять у нинішній ситуації показувати, що нібито вони не мають відношення до росії, але насправді воно далеко не так. Хоча зараз керівництво УПЦ намагається заявляти про якусь свою самостійність, а насправді і далі ця церква залишається філією Російської православної церкви, це не секрет. І треба відзначити, що очільники цієї церкви входять до синоду РПЦ. Це вже безпосередньо свідчить про те, що вони належать до цієї релігійної структури», — додав експерт.

Нагадаємо, росія ініціювала засідання Радбезу ООН через «утиски» УПЦ МП. Ще до початку засідання в УПЦ заявили, що не зверталися до жодної держави з проханням про сприяння в захисті своїх прав, а «тим більше до держави, яка вчинила збройний напад на нашу країну».