Побороти зовнішнього ворога, не поборовши внутрішнього, неможливо, — експерт

Побороти зовнішнього ворога, не поборовши внутрішнього, неможливо. Держава на сьогоднішній момент є одним з тих факторів, які не дають нам зробити свою перемогу.

Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Є одна дуже серйозна проблема — ніколи не можна зажати будь-яку структуру, людську ініціативу. Створення територіальної оборони — це була людська ініціатива. На той момент, коли створювалася територіальна оборона, ніхто не знав, що буде далі. Держави там не було. І поки там не було держави, ця історія була продуктивною. В якийсь момент туди влізла держава. Вона зробила все, щоб це демотивувати. Спочатку створили систему, а потім її зламали», — зазначив експерт.

Він пояснив це на прикладі територіальної оборони Київщини.

«Що вони роблять під Бахмутом? Якщо це територіальна оборона, вона має бути на своїй території», — наголосив гість програми.

За його словами, територіальну оборону створювали у двох класифікаціях: те, що належить до ЗСУ, і ДФТГ (добровільне формування територіальної громади).

«ДФТГ зараз знищили фактично, його нема. У мене питання — наша держава боїться зовнішнього ворога чи внутрішнього? Вона боїться власних громадян?», — підкреслив Кочуков.

Соціолог вважає, що внутрішній ворог повинен закриватися паралельно із зовнішнім.

«Ніхто не поставив для тероборони завдання. Я скажу більше, ніхто не поставив завдання навіть для Збройних Сил. Все це управляється виключно руками. А хто мені дасть гарантію, що ці руки є чистими? А я громадянин, я власник цієї країни, в якій живу. У нас є серйозна, колосальна проблема, яка прийшла від Радянського Союзу — це проблема ручного управління будь-чим», — додав експерт.