росія може використати у війні новітні танки Т-14 «Армата»

російська федерація, ймовірно, розглядає можливість перекидання в Україну невеликої кількості своїх нових основних бойових танків Т-14 «Армата». Зробити це можуть з метою пропаганди.

Дані британської розвідки
Дані британської розвідки

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані власної розвідки.

Там згадали супутниковий знімок полігону на півдні рф, зроблений, у грудні 2022 року, де було видно Т-14. Це місце росіяни використовують для розгортання військ у війні проти України.

Перекидання танків на південь рф відбулося після того, як російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що «Армат» готують до бойового застосування в Україні. Проте незрозуміло, чи з'явилися танки на фронті.

«Будь-яке розгортання Т-14, імовірно, буде ризикованим рішенням для росії. 11 років розроблення програми супроводжувалися затримками, скороченням запланованого розміру парку та повідомленнями про проблеми з виробництвом», — вважає розвідка.

Додатковим викликом для росії, як пише британське відомство, є налагодження логістичного ланцюга для обслуговування Т-14, оскільки він більший і важчий за інші російські танки.

«Якщо росія розгорне Т-14, то, швидше за все, в пропагандистських цілях. Виробництво, ймовірно, [було] лише в кількох десятках. Командири навряд чи довірятимуть машині в бою», — додала розвідка.

Нагадаємо, за оцінками американської розвідки, в районі українських міст Соледар і Бахмут тривають жорстокі бої, однак росіяни не мають повного контролю над жодним із цих населених пунктів.