Сьогодні День Автономної Республіки Крим

Сьогодні, 20 січня, в Україні відзначають День Автономної Республіки Крим.

Сьогодні День Автономної Республіки Крим

День Автономної Республіки Крим — пам'ятна дата, пов'язана з проведенням 20 січня 1991 року «всекримського референдуму» щодо відновлення автономної республіки в Криму, що відзначалася на території Кримської автономії з 1994 року.

Цього дня в 1991 році більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму у складі України.

Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки». У період загальної ейфорії суверенізації Крим пережив чи не весь світовий досвід державного будівництва, у тому числі президентську і парламентську форми правління і період лихоліття — без Конституції і повноважень, не раз опинявся на межі міжнаціональних і соціальних конфліктів.

Але кримчанам вистачило мудрості не переступити межу і з точки зору здорового глузду побудувати конструктивні відносини з державою, між органами влади, людьми різних національностей, що було необхідною передумовою для соціально-економічного розвитку.

Статус свята і неробочого дня 20 січня нелегітимні органи влади «затвердили» в Криму вже після окупації півострова. Дата була «затверджена» як «День Республіки Крим» згідно зі ст. 1 так званого «Закону Республіки Крим» від 29 грудня 2014 року N 55-ЗРК/2014 «Про свята та пам'ятні дати в Республіці Крим».

У Київській міській військовій адміністрації привітали українців із цим днем.

«Відстань — це питання часу, а не простору. Ми — дочекаємося!, — зазначили у відеопривітанні.