ПВК «Вагнер» налічує до 50 тисяч бійців в Україні

Офіційна реєстрація «ПВК Вагнер Центр» та відкриття його офісу у Санкт-Петербурзі, швидше за все, не допоможе російському бізнесмену Євгену Пригожину легалізувати своїх найманців.

Дані британської розвідки
Дані британської розвідки

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, 27 грудня 2022 року в Єдиному державному реєстрі рф було зазначено, що ПВК «Вагнер» офіційно зареєструвалося як юридична особа. Група заявила про свою основну роботу як «консультування з питань управління», не згадуючи про військову діяльність.

«Поки не ясно, якою мірою організація „ПВК Вагнер Центр“ буде використовуватися для управління воєнізованою діяльністю „Вагнера“. Приватні військові компанії (ПВК) залишаються незаконними в Росії, попри тривалу дискусію щодо реформування законодавства», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві вважають, що при цьому власник ПВК Євген Пригожин, ймовірно, частково фінансував організацію через завищені державні контракти, укладені з іншими його компаніями.

«Реєстрація продовжує надзвичайно швидкий розвиток традиційно непрозорого публічного профілю групи. Пригожин лише у вересні 2022 року зізнався у заснуванні „Вагнера“, а у жовтні 2022 року відкрив глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі», — зазначається в дописі.

Британські розвідники схильні вважать, що офіційна реєстрація ПВК має на меті максимізувати комерційну вигоду Пригожина та ще більше легітимізувати його організацію. За їхніми даними, ПВК «Вагнер» налічує до 50 000 бійців в Україні та є ключовим компонентом російської кампанії проти українських військ.

Нагадаємо, Євген Пригожин намагається посилити свої апаратні позиції в оточенні російського диктатора.