«Локальна пам'ять»: перейменування на Полтавщині та інші новини регіонів

18 січня в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася науково-просвітницька музейна зустріч до Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки.

«Локальна пам'ять»: перейменування на Полтавщині та інші новини регіонів

Регіональні представники УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко та Сергій Горобець розповіли про етапи становлення Української Народної Республіки та спробу відновлення незалежності у червні 1941-го та відновлення незалежності України у 1991 році.

Захід провів Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського спільно з Українським інститутом національної пам’яті відповідно до Меморандуму про співпрацю. У фоє для учасників заходу та всіх зацікавлених представлена музейна виставка «Україна. Шлях до Соборності».

У Харкові очільниця Північно-східного відділу Інституту Марія Тахтаулова прочитала вступну лекцію для магістарантів-істориків Харківської гуманітарно-педагогічної академії.

Майбутні історики спеціалізуються на політиці збереженні національної пам'яті, їм цікаво було ознайомитися з актуальними напрямами memory studies в Україні, роботою Українського інституту національної пам'яті та інших авторів, які дотичні до політики збереження, відновлення та формуваннянаціональної пам'яті.

Міська рада Лубен Полтавської області ухвалила рішення про перейменування 154 топонімів, пов’язаних із російською імперською чи радянською спадщиною.

Окрім перейменування топонімів у Лубнах, змінилися назви у селах громади, зокрема у Снітині, Солониці, Хорошках, Чуднівці, Засуллі, Литвяках, Михнівцях, Олександрівці. Також перейменували вісім садових та гаражних товариств Лубенської громади.

Перейменуванням передувала праця робочої групи щодо зміни назв урбанонімів Лубенської територіальної громади. Групу очолила секретар Лубенської міської ради Маргарита Комарова. До неї також увійшли місцеві депутати та краєзнавці, історики, журналісти, а також регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Протягом чотирьох місяців група напрацювала нові назви. Обґрунтовані пропозиції могли подавати всі охочі. Громадське обговорення та голосування за варіанти назв провели на офіційному сайті громади.

У Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» презентували виставковий проєкт «Мазепинці – поборники незалежності України».

Експозиція розповідає про сподвижників та соратників гетьмана Івана Мазепи – Пилипа Орлика, Андрія Войнаровського, Костя Гордієнка, Григорія Герцика, Федора Мировича, Федора Нахимовського, Клима Довгополого, Дмитра Горленка, Ганни Орлик, Григора Орлика.

Виставку «Мазепинці — поборники незалежності України» створили науковці музею «Поле Полтавської битви» за сприяння посольства Швеції.

У Гадяцькій публічній бібліотеці імені Лесі Українки на Полтавщині відбувся захід, присвячений 130-річчю гадячанина, полковника Армії Української Народної Республіки Степана Лазуренка.

Про життя та історичну роль полковника Лазуренка його землякам розповіли регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар та перший заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Останній продемонстрував світлини, пов’язані з життям Лазуренка, записи в метричній книзі про його народження, розповів про нього як співтворця першої регулярної української військової частини. Степан Лазуренко усвідомлював понад 100 років тому необхідність збройної боротьби за Україну.

У Центральній бібліотеці Полтавської міської територіальної громади відбулась презентаціякниги заступниці директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Людмили Шендрик «Гетьман України Пилип Орлик».

Книга розповідає про Пилипа Орлика як соратника Івана Мазепи, а також про державницьку еміграційну діяльність гетьмана.

У межах угоди про інформаційну співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті на телеканалі «Місто+» показали відеопроєкти УІНП «Голоси УПА» та «Нескорені».

У них оприлюдненофрагменти спогадів учасників національно-визвольного руху ХХ століття та три коротких ролики, де про воїнів УПА розповідають їхні нащадки, які сьогодні на передовій боронять Україну від російської агресії.

3 січня співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів робочу зустріч з директоркою Донецького обласного дитячо-молодіжного центру Лідією Індиченко.

Під час спілкування Лідія Індиченко розповіла про ключові напрямки діяльності Центру, який тимчасово розміщується в місті Вінниці. Серветнік ознайомив директору з напрацюваннями команди Інституту та презентував добірку найактуальніших видань УІНП, які стануть корисними в роботі з дітьми та молоддю. Також обговорили та погодили напрямки співпраці у 2023 році.

9 січня у Ветеранському просторі в Вінниці відбулася презентація онлайн-бази про військовополонених українців у німецькому полоні під час Другої світової війни.

База даних створена на основі німецьких та совєтських документів реєстрації військовополонених. Основу німецької частини становить «Персональна картка І», яка була двох видів: картки з табірної картотеки на в’язнів, які там перебували до кінця війни; та картки на загиблих, які, відсортовані за таборами, зберігалися в Берліні у «Довідковій службі Вермахту з питань втрат особового складу та військовополонених» (Wehrmachtauskunftstelle für Kriegerverluste und Kriegsgefangene, WASt). Серед документів також є картки реєстрації військовополоненого або «зелена картка», лазаретна картка, повідомлення про смерть і повідомлення про втечу.

Презентувала проєкт авторка, громадська діячка та волонтер Таїсія Гайда. Реалізувати його вдалося завдяки зусиллям командам Ветеранського простору, громадської організації «Автомайдан «Вінниччина» та Державного архіву Вінницької області.

Для учасників заходу начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко передав примірники видання «В'язні з України в концтаборі Маутгаузен: історія та пам'ять», в якому зібрані інтерв'ю колишніх в'язнів, в яких ідеться про методи виживання в концтаборі.

17 січня до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітав фахівець відділу соціально-гуманітарної роботи Харківського національного університету внутрішніх справ Андрій Прохоров.

Під час спілкування співробітник відділу Олексій Серветнік розповів про діяльність Інституту та плани на 2023 рік. Для кабінету національно-патріотичного виховання, який створюється в університеті, передали добірку актуальних видань УІНП. Сторони окреслили план спільної роботи на найближчий час.

17 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницькі бесіди для учнів школи № 26 Вінницької міської ради та студентів Вінницького вищого професійного училища сфери послуг.

Під час зустрічей говорили про День Соборності України, історію свята, проголошення незалежності України 105 років тому, Акт Злуки УНР та ЗУНР, новітню боротьбу українців за незалежність проти російських загарбників.

18 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницьку бесіду зі студентами Вінницького технічного фахового коледжу.

Під час зустрічі Богдан Галайко ознайомив співробітників та студентів закладу з передумовами Дня Соборності, розповів про проголошення незалежності Української Народної Республіки в 1918 році й Акта Злуки українських земель 22 січня 1919-го, провів паралелі з новітньою російсько-українською війною.

«Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність — мета Перемоги», — зауважив Богдан Галайко.

18 січня в Луцькому ліцеї № 14 імені Василя Сухомлинського відбулася зустріч школярів із представницею УІНП Лесею Бондарук.

Співробітниця УІНП розповіла учням 6–7 класів проДень Соборності України. Спільно зі школярами обговорили питання: що таке соборність, чому важливо мати власну державу, як події минулого пов’язані з сьогоденням і майбутнім. Під час розмови переглядали відео з ютуб-каналу Українського інституту національної пам’яті — анімаційні фільми «Степова Україна», «Історія Дніпра», «Проєкт Новоросія», дізнавалися про історію герба України -- тризуба з фільму «Істфакт».