Тільки в Україні корпорації впливають на політику, — економіст

Тільки в Україні корпорації впливають на політику. У розвинених країнах світу навчилися з кінця XIX — початку XX століття великий бізнес відділяти від політичних процесів.

Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"
Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив кандидат економічних наук, доцент і старший науковий співробітник ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Євген Редзюк у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Навіть йде мова не про людину зараз, а зараз ідуть гасла, на жаль. І дуже багато фахівців бігають з прапорами, девізами, гаслами, але чітко структурованої політики, яка б зміцнювала соціально-економічний фундамент, який би потім зробив українську людину щасливою, — немає. Хоча була створена Національна рада з відновлення, яка одразу ж сказала: „Ми будемо відновлювати економіку України з показниками понад 7% щороку“. Але ж потрібно подивитися історично. За всю нашу незалежність, з 1991 року, 5 років росли понад 7%. І це все припадало на ті роки, в які було дуже велике сировинне зростання цін на світових ринках. При такій розбудові сировинно-експортної економіки у нас немає майбутнього, і людина там буде завжди бідна», — розказав про післявоєнне соціально-економічне відновлення України експерт.

Він додав, що маніпулювати бідними людьми легко.

За його словами, ще дуже важлива складова державної політики, яка зараз не входить у фокус, — це різні системи державної соціальної підтримки.

«Також треба створювати систему державних службовців, правильну систему правоохоронців, організовану систему сектору безпеки й оборони. Тобто якщо у нас є державний службовець, у нього може бути не дуже велика зарплата, але в нього має бути дуже великий соціальний пакет. Так, як це роблять у всіх розвинених країнах світу. І ми таким чином одразу знижуємо рівень корупції», — наголосив науковець.

Гість програми вважає, що необхідно розробити стратегію соціально-економічного розвитку мінімум на 10 років.

«Треба укріплювати Укроборонпром, треба робити зброю, і потужну зброю, щоб розуміли, що з Україною краще не зв'язуватися. А поки наші воїни відбиваються або імпортним, або постсовковим», — зазначив він.

Тільки в Україні корпорації впливають на політику, каже Редзюк.

«У розвинених країнах світу навчилися з кінця XIX — початку XX ст великий бізнес відділяти від політичних процесів. У нас фінансово-промислові групи дуже часто домінують і під коло своїх особистих інтересів вибудовують політику. Я вважаю, що має бути чітка вертикальна спеціалізація, націленість на інновації кожної корпорації та націленість на купівлю нових технологій», — додав експерт.