«Це імітація наведення порядку», — експерт про масове звільнення чиновників

Сьогодні, 24 січня, деякі українські чиновники написали заяви на звільнення. Чому держслужбовці масово йдуть у відставку? Намагаються уникнути відповідальності? Чи західні партнери натисли на владу? Про це розказали експерти телеканалу I-UA.tv.

Кирило Тимошенко та Олексій Симоненко
Кирило Тимошенко та Олексій Симоненко

«Постає питання відповідальності влади за те, що коїться. Тобто йдеться про корупційні скандали, які, на жаль, стають нашим повсякденням. Але говорити про те, що влада така відповідальна (як скандали почалися, так вона одразу приймає якісь рішення), — не можна», — зазначив економіст Юрій Смелянський.

За його словами, питання скоріше за все в іншому. Причина в зовнішніх партнерах, які надають нам військову допомогу.

«У січні почала роботу нова каденція американського Конгресу, в якому республіканці в Палаті представників до сьогодні керують і контролюють усі комітети. Якщо коротко, Палата представників — це бюджет. І вже від республіканців пролунало, що вони будуть розбиратися з якістю, повнотою використання тієї допомоги, яка йде до України. Але це не означає, що нас будуть перевіряти. Вони будуть перевіряти Білий дім, як працює адміністрація президента США. Перевіряють американську владу, але це може вдарити й по українській владі, от в Україні і занервували», — пояснив експерт.

Республіканці заявили, що будуть допомагати Україні, але ця допомога надходитиме фізично, тобто товарно.

«Потрібна зброя — буде зброя. Потрібна амуніція — буде амуніція. Потрібні боєприпаси — будуть боєприпаси. А грошей українській владі вони давати не будуть. Ці заяви, які відображають певний рівень недовіри до дій української влади з боку наших донорів, і підштовхнули владу до необхідності прийняття рішень, які могли збалансувати оцю недовіру. Наскільки це буде достатньо для наших західних партнерів, щоб збалансувати довіру, я не впевнений, бо вони завжди знають краще, ніж вважає наша влада», — додав Смелянський.

На його думку, в українській системі відносин, а в першу чергу це стосується влади, поняття честі та моралі не існує взагалі.

«Якщо на заході це дійсно існує, у нас цього немає. Це ще наша спадщина радянська, якої ми ще не позбулися. Цих моральних запобіжників просто не існує. І якщо хтось із чиновників посилається на якусь моральність, пише заяви і про це публічно говорить, то це лише спроба показати, що він хороший. Моральність і гідність проявляється тоді, коли чиновник знає, що красти не можна, займатися корупцією не можна взагалі, а під час війни тим паче», — підкреслив економічний експерт.

Політичний і громадський діяч, Герой України Степан Хмара вважає, що всі звільнення останніми днями — це імітація наведення порядку.

«Як кажуть, центр корупції — це Єрмак. Всі нитки ведуть до нього. І він надзвичайно впливає на кадрову політику. А президент Єрмака тримає. От і вся музика. Кардинально Зеленський повинен усвідомити, що його доля залежить в першу чергу від тої активної частини українського народу. Якщо він цього не зрозуміє, це погано для нього, але це й не добре для України», — сказав він.

Крім того, це впливає на імідж України на міжнародній арені.

«Це впливає дуже негативно на наш імідж в міжнародному плані, на американських наших союзників. І ми маємо пам'ятати, що війна — це має бути насамперед дуже швидке очищення», — наголосив громадський діяч.

Нагадаємо, сьогодні, 24 січня, звільнилися заступник Генпрокурора України Олексій Симоненко та заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Пізніше стало відомо, що Кабмін погодив звільнення п'яти очільників ОВА та чотирьох заступників міністрів. Йдеться про:

  • Валентина Резніченка — Дніпропетровська ОВА;
  • Олександра Старуха — Запорізька ОВА;
  • Олексія Кулебу — Київська ОВА;
  • Дмитра Живицького — Сумська ОВА;
  • Ярослава Янушевича — Херсонська ОВА;
  • Івана Лукерю — заступника Міністра розвитку громад та територій України;
  • В'ячеслава Негоду — заступника Міністра розвитку громад та територій України;
  • Віталія Музиченка — заступника Міністра соціальної політики України;
  • В'ячеслава Шаповалова — заступника Міністра оборони України.

Рекомендовані публікації