Українцям примусово відключають електроенергію — експерт

Не дивлячись на економію, тобто на тотальне відключення світла, проблема дефіциту електроенергії не зникла.

Українцям примусово відключають електроенергію – експерт
Українцям примусово відключають електроенергію – експерт

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Українцям не треба економити електроенергію, як це закликають роботи високопосадовці. Адже не дивлячись на економію, тобто на тотальне відключення світла, проблема дефіциту електроенергії не зникла. Всі ці заклики до економії ніякої ролі не грають, тому що бойлері та інші прилади використовують електроенергію лише в певні періоди. Тому всі ці заклики економити — більше психологічна річ. Навіть в Укренерго визнавали, що відбувається примусове відключення світла. Тобто десь виникає дефіцит. Але світло чомусь вимикають всім», — каже експерт.

Він зазначив, що нереально визначити, хто і скільки споживає електроенергії.

" Можна подивитися скільки йде споживання в районі чи області. Але не можна подивитися скільки зекономив кожен абонент. Адже людина могла виїхати, а в обленерго старі дані про те, скільки він споживав електроенергії", — каже експерт.

За його словами, в Україні немає культури економії.

«Економія виробляється двома шляхами — висока ціна на електроенергію або ж культура економії, яка виробляється десятиріччями», — каже експерт.

Також за словами експерта, українцям слід готуватися до підвищення тарифів на електроенергію монополістами.

В свою чергу на думку експершого заступника генпрокурора та громадського діяча Миколи Голомши, в державі має бути прозорий баланс коштів, які поступають сьогодні на відновлення енергомереж та на генератори.

«Треба показати скільки коштів надано на допомогу, куди вони пішли та скільки їх є. Виходячи з того, треба показати скільки потрібно коштів, щоб відновити енергомережі. ДТЕК називав суму збитків, але ми не почули, скільки ми маємо коштів для відновлення. Бо може бути, що допомоги, яку нам надав світ вистачає, тому тарифи на світло не треба піднімати», — зазначає експерт.

Крім того, на його думку, заяви про підняття тарифів в такий важкий час зараз не на часі, проте вони повинні бути дуже прозорими та доступними в інформаційному плані.

«Треба показати, скільки допомоги прийшло від західних партнерів та куди вона була витрачена. Але цього ніхто не показує», — каже експерт.

Нагадаємо, що згідно з інформацією експерта Георгія Беркадзе, в Україні тарифи зростуть найближчим часом через низку факторів. Також експерт закликав економити електроенергію.

Рекомендовані публікації