Зухвала маніпуляція, — експерт про поїздку Тищенка

Народного депутата Миколу Тищенка виключили зі складу фракції «Слуга Народу». Причиною стала його поїздка до Таїланду для «покращення взаємодії з представниками українського суспільства».

Микола Тищенко
Микола Тищенко

Політолог Володимир Воля назвав поїздку Тищенка зухвалою маніпуляцією.

«Можна говорити, що з боку Тищенка було щось схоже на шахрайство. Тому що було ухвалене рішення, що посадовці можуть виїжджати за кордон лише у службових справах. Що зробив Тищенко? Сказав, що він буде проводити прийом громадян в межах своїх депутатських повноважень. Такі маніпуляції з боку депутатів були очікуваними. Коли говорили, що заборонять виїзд не по службових справах, то багато хто іронізував, що чиновники завжди знайдуть собі, як оформити службову поїздку за кордон. Ми бачимо свіжий приклад, коли Тищенко зманіпулював поняттями, начебто формально поїхав здійснювати депутатську діяльність», — зазначив він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Експерт вважає, що виникає дискутовне питання, як за це карати.

«За великим рахунком, якихось важких наслідків для України ця маніпулятивна поїздка Тищенка до Таїланду не мала. Тому зняття з посади виглядає як перша реакція і та, яка могла бути реалізована швидко. Якщо його дії можуть кваліфікувати як адміністративне правопорушення, — це буде тоді штраф. Тут навряд чи така ситуація, коли можна говорити про дуже жорсткі покарання. Можна в закон внести зміни. Питання позбавлення мандату регулюватися Конституцією України. Тому я думаю, тут все-таки питання внутрішньої дисципліни. Навряд чи хтось буде вносити зміни до Конституції, що виїзд депутата у воєнний час за межі України — це підстава для позначення мандату. Тому максимум, що може загрожувати таким депутатам, — це штраф», — сказав Воля.

За його словами, треба врегулювати дозвільну систему на виїзд депутатів.

«Треба, щоб дозволи на виїзд у справах видавали виключно в апараті Верховної Ради, щоб такі дозволи підписував хтось із керівництва ВР. Це б дозволило розділити відповідальність між маніпулятивним порушником і вищим керівництвом Верховної Ради. Тобто якщо вони дають офіційну письмову згоду на відрядження депутата, який насправді їде в приватних справах, то відповідальність повинні нести керівники, які надаватимуть такі дозволи. Принаймні це зменшить, або зведе до нуля, кількість таких маніпулятивних поїздок», — додав політолог.

Нагадаємо, напередодні Миколу Тищенка виключили також з однойменної політичної партії.