Самодисципліна суспільства є ефективнішою, ніж дисципліна владою, — експерт

Є цивілізація, яка дисциплінує людей за рахунок того, що влада вимушує репресіями, залякуванням, тиском, щоб люди діяли за певними правилами. А є суспільство, яке самодисциплінується, і виявляється, що це більш ефективно.

Ігор Макаренко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Макаренко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив директор Інституту Інноваційного розвитку Ігор Макаренко в програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Без зовнішньої допомоги дуже важко зробити якісь інноваційні, інвестиційні проекти. Але якщо торкатися макроекономічної методології, то головним інвестором у будь-якій економіці є власне населення. Воно отримує доходи, і це єдиний інституційний сектор, який має заощадження. Іноді не вистачає — вони беруть кредити. На цьому вони дуже часто роблять свій бізнес і підприємницьку діяльність. Якщо говорити за сектор держави, то тут навпаки, навіть дефіцит є. І лише один сектор — домашнє господарство, яке отримує свій дохід, а частину заощаджує. Тобто це відкладений попит для того, щоб можна було застрахувати себе від якихось ризиків», — пояснив економіст.

За його словами, якщо не вистачає коштів, які генерує населення як заощадження, то це неправильне використання цих грошей — або їх крадуть, або їх вкладають у ті напрями, які цього не потребують.

«Попередні уряди довели населення до того, що воно розібрало всі свої доходи та потікало куди тільки можна. А це дуже велика шкода, тому що ці потоки мають бути спрямовані в промисловість. Тобто не треба забувати, що власне населення є стратегічним інвестором. Більше того, якщо власне населення підтримує, дає кошти, а інвестор працює, то зовнішній інвестор має можливість порівняти, скільки він може вкласти та скільки отримати. Якщо цього немає, у нього немає одиниці виміру та системи координат», — додав Макаренко.