Це частина історії виборів США, — експерт про аудит підзвітності військової та фінансової допомоги в Україні

Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд оголосила, що в Києві цього тижня перебувають аудитори, які покликані забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги. Однак це лише питання суто американської історії.

Це частина історії виборів США, — експерт про аудит підзвітності військової та фінансової допомоги в Україні

Про це повідомив політолог Віталій Кулік.

«Я в першу чергу це розглядав в би це, як історію виборів Сполучених Штатів. Бо надання Україні фінансової та військової допомоги є одним з елементів майбутньої виборчої компанії США. Республіканці, особливо трампісти, використовують цю тему для атаки на адміністрацію Байдена. Відповідно, демократи мають це зробити. Тому контролюючі органи, аудит, звітування, максимальний контроль і тиск на боротьбу з корупцією в самій Україні — це комплекс», — зазначив експерт.

Як додав Кулік, історія США неоднозначна.

«Зараз український кейс у фокусі Америки та виборчої компанії. Від нас очевидно, що будуть вимагати звітів за кожний цент. І це нормально. Очевидно, що буде посилений контроль у всьому», — додав політолог.

Також Віталій Кулік прокоментував і важливу тему — корупцію в Україні, яка є однією з наймасштабніших проблем для подальшого розвитку країни.

«Питання до українських антикорупційних органів. Якщо вони будуть і далі змагатися між собою, хто тут головний, діла не буде. Це може навіть відзначитися на подальшій допомозі від країн-партнерів. Не можна казати, що корупція в Україні є головною причиною цієї перевірки. В них своя виборча історія, і наша корупція тут не головна», — зазначив експерт.

Нагадаємо, що США, надаючи допомогу Україні, мають превентивне право відстежувати використання тієї допомоги.

Рекомендовані публікації