США мають превентивне право відстежувати використання своєї допомоги, — Голомша

США, надаючи допомогу Україні, мають превентивне право відстежувати використання тієї допомоги.

США мають превентивне право відстежувати використання своєї допомоги, — Голомша

Про це заявив колишній заступник Генерального Прокурора України Микола Голомша в інтерв'ю телеканалу I-UA.tv.

Американці визнали корупцію в Україні загрозою національній безпеці США та створили групу спеціалістів для нагляду за коштами, які надають Штати.

«Я думаю, що цей сигнал є превентивним, запобігаючого характеру. Тому що американці не інакше від українського народу бачать ситуацію, яка відбувається в Україні. Вони бачать всі ці бюрократично номенклатурі проблеми, бачать відповідні корупційні складові, відстежують рішення влади», — так він прокоментував рішення США.

Такі заяви, на його думку, є типовими й для інших країн-партнерів, які надають допомогу.

«І всі вони прагнуть того, щоб їхня допомога доходила до жертв, доходила до держави, а, не дай Боже, не ставала предметом маніпуляцій. Тому треба на випередження зараз зробити синхронний крок», — зазначив ексзаступник Генпрокурора.

Він підкреслив, що це рішення є меседжем до правильних кадрових змін усередині України щодо реального системного підходу в боротьбі з корупцією.

«США, надаючи нам допомогу, мають превентивне право відстежувати використання тієї допомоги. І це їхній обов'язок. Ми маємо поділяти їхню турботу, маємо включитися, маємо показати, що ми самі здатні себе проконтролювати. І я переконаний, що це буде оцінено дуже позитивно», — додав Голомша.

Окрім цього, експерт розповів, що робити з правоохоронною системою та корупцією в Україні.