Влада повинна демонструвати свою нульову толерантність до корупції, — Микола Голомша

Американці визнали корупцію в Україні загрозою національній безпеці США. Вони створили групу зі спеціалістів 17 відомств для аудиту використання коштів США, направлених на підтримання бюджету України. За результатами цих розслідувань Штати будуть порушувати кримінальні справи проти українських чиновників. Про те, що це значить для України та як українській владі боротися з корупцією, розказав колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в інтерв’ю телеканалу I-UA.tv.

Микола Голомша
Микола Голомша

— Про що це говорить? Які перспективи такого рішення США? Чи є це сигналом для України?

Я думаю, що цей сигнал є превентивним, запобігаючого характеру. Тому що американці не інакше від українського народу бачать ситуацію, яка відбувається в Україні. Вони бачать усі ці бюрократично номенклатурі проблеми, бачать відповідні корупційні складові, відстежують рішення влади.

Такі рішення, які приймають США, є сигналом для України, щоби дійсно підійти до боротьби з корупцією. Тому що, на превеликий жаль, за останніх 8 років, це почалося при Петру Олексійовичу Порошенку, до влади допускають людей непідготовлених, які не мають досвіду, а це найвищий ризик корупції. Зараз політика така — головне, щоби ти раніше не працював в органі, щоб ти не мав досвіду, головне, щоби ти мав довіру до тих людей, які тебе призначають. Це дуже поганий підхід, це неправильний підхід. Призначати потрібно людей виключно за фахом, за освітою, за досвідом.

Я вважаю, що ці посили, які звучать від США, є типовими й для інших країн-партнерів, які надають допомогу. І всі вони прагнуть того, щоб їхня допомога доходила до жертв, доходила до держави, а, не дай Боже, не ставала предметом маніпуляцій. Тому треба на випередження зараз зробити синхронний крок.

— Нам треба покладатися на американців чи самостійно боротися з корупцією? Тоді як почати боротися з цією проблемою?

Я вважаю, що Україні зараз потрібно дуже серйозно підійти до теми боротьби з корупцією. Уже давно назріла тема щодо прийняття стратегії національної безпеки, яка має бути подана Президентом на затвердження Верховної Ради, в якій мають бути викладені всі загрози, зокрема й корупція. І там мають бути продумані системні заходи. А загалом, я вважаю, що на рівні Генерального Прокурора має бути створено на базі чинних органів ударні сили по боротьбі з корупцією, злочинністю та тероризмом, тому що в нас війна. Тобто має бути визначено пріоритетні напрямки, які несуть у собі найбільші ризики корупції. Це, у першу чергу, допомога США та всіх наших партнерів. Це відповідно відмивання коштів. Це й зовнішньоекономічна діяльність. Це й зловживання в податковій сфері. І попри війну правоохоронні структури зобов'язані дбати про верховенство права.

— У нас є антикорупційні органи й решта правоохоронних органів. Начебто і ті, і ті працюють, а корупція тільки зростає. Що робити з правоохоронною системою?

Я думаю, що слід при Президентові організувати координаційну нараду правоохоронних органів. Створити робочі групи з різних органів і поставити на порядок денний головні питання. І поставити строки виконання до трьох місяців, а після роботи першого кварталу заслухати результати. Я переконаний, що порядок буде наведений впродовж трьох місяців, знаючи теперішню нашу систему.

— Чи можна розглядати правоохоронну систему як безпековий фактор у розвитку вітчизняного бізнесу? Тому що корупція — це також тиск на військово-промисловий комплекс. Як пов'язані ці речі?

Це дуже взаємопов'язано. Корупція — це гальмо економічного, соціального розвитку, гальмо поступу до демократичних європейських держав. Тому наше керівництво держави, попри війну, повинно зараз демонструвати свою нульову толерантність до корупції, і це робити публічно.

Наприклад, при Петру Олексійовичу Порошенку жодного разу не було проведено координаційної наради та поставлено меседжі правоохоронним структурам. І зараз, на жаль, також не було проведено жодної координаційної наради на рівні глави держави. А вона має бути. Одна справа кулуарно в інтерв'ю демонструвати свою нульову толерантність, інша — продемонструвати це на великому зібранні, при тому поставити конкретні завдання. Якщо такі завдання будуть поставлені багатьом контролюючим і правоохоронним органам, то зупинити цей процес боротьби з корупцією буде неможливо. Тому що ті корупційно уразливі напрямки будуть обов'язково опрацьовані всіма правоохоронними та контролюючими органами.

— Як Україні реагувати на такі дії американців, щоб наша країна не опинилася під зовнішнім управлінням і не стала неповносправною колонією?

Реагування має бути природним. Я не вважаю, що заява США є меседжем до зовнішнього правління. Це є меседжем до правильних кадрових рішень усередині держави щодо реального системного підходу в боротьбі з корупцією.

В Україні назріло питання на чолі з Генеральним Прокурором сформувати ударні сили в боротьбі зі злочинністю, корупцією та тероризмом. Не потрібно створювати ніякі нові органи. Достатньо на рівні Генеральної Прокуратури, МВС, Нацполіції, СБУ, ДБР, НАБУ створити 8 робочих груп. Їм потрібно визначити пріоритети в роботі: боротьба з корупцією, боротьба з білокомірцевою злочинністю; свавілля чиновників; розкрадання державного бюджету; зовнішньоекономічна діяльність; надання гуманітарної допомоги; військова допомога; волонтерство; офшори; зловживання влади.

І коли Президент визначить такі пріоритети, то вся ця машина запрацює, а якщо говорити кулуарно, то воно працювати не буде. Якщо будуть визначені такі пріоритети та поставлені такі завдання, то ніхто не зуміє вплинути на цей процес, бо будуть залучені вісім органів, які будуть збирати факти та приймати рішення.

США, надаючи нам допомогу, мають превентивне право відстежувати використання тієї допомоги. І це їхній обов'язок. Ми маємо поділяти їхню турботу, маємо включитися, маємо показати, що ми самі здатні себе проконтролювати. І я переконаний, що це буде оцінено дуже позитивно.