Голокост — це видозмінення етнічної мапи України, — політолог

Щорічно 27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Про те, як Голокост вплинув на сучасний світ, зокрема й на Україну, розказав політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді трагедія Голокосту стала однією з основоположних колон. Це формування нової вільної Європи у зв'язку з тим, що всі країни бачили ці звірства під час Другої світової війни. Це сильно вплинуло ідеологічно та концептуально в побудові і Європейського Союзу, і загалом демократичних режимів інших країн», — пояснив експерт.

За його словами, Голокост — це приклад для всіх держав — що буває, коли тоталітарні режими починають знаходити винних на етнічній основі та винищувати цілі народи.

«І звичайно цей приклад жахає. Навіть зараз це вкрай актуальна тема. І не лише з точки зору „ніколи знову“, але й з точки зору побудови сучасних зв'язків на основі політики пам’яті. На Україну Голокост теж вплинув кардинально. Бо як свого часу з Голодомором, коли було винищено мільйони українців, так само і під час Голокосту велика кількість євреїв проживала саме на території України. Повністю видозмінення етнічної мапи нашої країни», — зазначив він.

Можна провести паралель між трагедією Голокосту та сучасними подіями в Україні.

«Є трагедії, які дійсно об'єднують, бо ти розумієш не лише жах, а й намагаєшся вчинити всі дії, щоб не допустити подібного в майбутньому. Відповідно зараз усі країни, які об'єдналися довкола нашої держави та надають нам військову, фінансову, гуманітарну допомогу, у тому числі опираються на такі події як Голокост. Бо вони розуміють, наскільки антилюдською є нинішня політика кремлівського режиму», — підкреслив Чаленко.

Голокост — це винищення народу за етнічними ознаками. Зараз українців намагаються знищити як політичну націю, вважає політолог.

«Зараз мова йде про винищення не просто українців як етнічної групи, а громадян як представників сучасної України, як тих, хто поділяє ідеї України. У тому числі і євреїв. Нас хочуть знищити як політичну націю. Ми ніколи не зможемо повністю підрахувати реальні жертви. Чого вартує лише Маріуполь, який повністю зносять і бетонують, ця величезна могила, — це до десяти Бабиних Ярів», — додав експерт.