Будь-яке приховування викликає підозри стосовно корупційних моментів, — політолог про новий скандал у Міноборони

Міноборони вирішило сховати ціни на харчові продукти в доступних контрактах. Про те, як це пов’язано зі скандалом про закупівлю продуктів для військових і хто має понести відповідальність за захист очевидної корупційної схеми, розказав політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

Олексій Резніков
Олексій Резніков

На думку експерта, таким чином Міноборони намагається себе захистити від нових розслідувань.

«Міноборони говорить же, що розслідування в Дзеркалі тижня було маніпуляцією. І конкретні цифри там неправильно порівнювати з тим, що показується в супермаркетах. Тому, можливо, це таке намагання прикритися для того, щоб не було нових скандалів інформаційних. Але паралельно з цим, наскільки відомо, у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект різних депутатських фракцій і груп, поданий від монокоаліції, який навпаки хоче дати транспарентність цьому питанню. І те, що можна було висвітлювати до воєнного стану, до 24 лютого минулого року, хочуть зробити відкритим», — розказав політолог.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що не знав про контракт, за яким нібито закуповувалися продукти для ЗСУ за завищеними цінами.

«Насправді у цьому скандалі я все одно вбачаю позитив, тому що вже оголошено про зміну в питанні харчування військовослужбовців. Резніков сказав, що буде проводитися реформа для того, щоб все було більш відкрито, зрозуміло, без маніпуляцій. Знову ж таки, своїх посад позбулися Богдан Хмельницький, який очолював Департамент закупівель, і заступник міністра Вячеслав Шаповалов, який теж курував цей напрям. Тобто це показує, що насправді немає диму без вогню. Те, що це могло податися журналістами некоректно, я теж беру до уваги. Але те, що дійсно можуть бути певні проблеми в закупівлях, — це очевидно», — зазначив Чаленко.

Будь-яке приховування викликає певні підозри стосовно корупційних моментів щодо домовленостей, вважає експерт.

«Я думаю, що в цій ситуації, звичайно, суспільство виграє. Нам головне не переборщити з транспарентністю, не відкривши якийсь таємні закупівлі, те, що зараз потрібно ворогу. Але все-таки нетаємні закупівлі потрібно зробити максимально прозорими та доступним для загалу, щоб унеможливити будь-які корупційні діяння», — пояснив він.

Для нас найголовніше те, щоб не було припинено постачання харчування для українських військових і щоб цей процес був максимально позбавлений різних корупційних ризиків, додав політолог.

Нагадаємо, голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін повідомив, що Міністерство оборони вирішило сховати ціни на продукти харчування в усіх доступних контрактах і навіть видаткових накладних.