Останні роки кадровий підбір був за принципом вірності, — експерт

Відбувається зміна управлінців. Ця зміна почалася з 2019 року, коли на виборах Президента України виграв Володимир Зеленський, абсолютно несистемний представник, взагалі не представник політичного класу.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це зазначив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Після парламентських виборів, де перемогла його (Володимира Зеленського, — ред.) політична сила й отримала навіть монобільшість, вперше в історії, вони отримали можливість таким чином міняти практично всі посади. Але з часом ми побачили, що певні люди не зовсім відповідають своїм посадам. Зараз останні зміни, які вже відбуваються, і, очевидно, ще будуть, серед управлінців різного рівня і в Кабінеті Міністрів, і в Офісі Президента, говорять про те, що все-таки свого часу у 2019−2021 роках кадровий підбір був, м'яко кажучи, не за принципом професійності, а за принципом вірності, вірності політичній силі, яка має монобільшість. Але рано чи пізно такі неправильні підходи вилазять боком. І рано чи пізно такі факти виходять на поверхню, виходять в інформаційний простір. І ще хороша тенденція — влада реагує на такі масові інформаційні повідомлення про якісь порушення та принаймні знімає з посад», — пояснив він.

На його думку, західні партнери не можуть привести своїх ставлеників, якщо вони не будуть громадянами України, але можуть бути рекомендації щодо осіб на певних посадах.

«Можуть бути певні рекомендації на певних посадах ключових, кого б наші партнери хотіли бачити. Напевно також з принципу довіри. Але в будь-якому випадку якщо вже направили інспекцію контролю та перевірки, якщо йдуть такі досить масові кадрові зміни, то, очевидно, це не просто так, це також певні вимоги наших партнерів, які надзвичайно сильно зараз підтримують Україну і зброєю, і грошима», — підкреслив гість програми.

Експерт вважає, що ніхто не зацікавлений, щоб війна тривала довго, адже українські партнери фінансують її.

«Все вони на сьогодні оплачують, у тому числі й великий дефіцит державного бюджету України. Я не думаю, що вони зацікавлені платити ще більше й довгий період часу. Але з точки зору військової стратегії, яка називається „удав“, тобто поступове стиснення ворога, російської федерації, без надто різких рухів, зброю надали Україні не відразу всю, а надають поступово. Це супроводжується нашими жертвами, але, очевидно, інакшої стратегії в цьому випадку в цій війні проти цього ворога, який є ядерною державою, і не могло бути. Тому ми повинні відштовхуватися від цієї військової стратегії, мета якої безумовно повна перемога України з поверненням до кордонів 1991-го року», — наголосив Новак.

Зараз у державні органи мають приходити антикризові менеджери, зазначив він.

«Люди, які зараз, у важкій оперативній ситуації, ситуації воєнного стану та масштабної війни, зможуть зробити роботу державних органів максимально ефективною та корисною. Тобто на сьогодні ми об’єктивно не можемо говорити про якесь креативне управління, креативну економіку, поки не буде повної перемоги, повного завершення воєнних дій на території України», — додав економіст.