Обшуки и у Авакова, Коломойського та Столара це пустишка — екс-радник директора ДБР

Обшуки в українського олігарха Ігоря Коломойського, ексочільника МВС Арсена Авакова, депутата від ОПЗЖ В. Столара та в інших — це пустишка.

Обшуки в українського олігарха Ігоря Коломойського
Обшуки в українського олігарха Ігоря Коломойського

Про це в коментарі i-ua.tv повідомив екс-радник директора ДБР, голова ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

Обшук — це одна серед багатьох інших слідчих та процесуальних дій, метою якої є пошук, отримання та фіксація доказів у будь-якому кримінальному провадженні. Сьогоднішні синхронні обшуки та інші процесуальні дії різних органів досудового розслідування (БЕБ, ДБР, СБУ, НАБУ), їх попереднє анонсування, активне висвітлення та коментування в ЗМІ, говорить лише про одне — правоохоронці зміщують фокус уваги суспільства із результатів розслідування на процес. Тим самим відбувається підміна понять: суспільству замість результатів розслідування видається його процес, а не конкретний його результат — вирок суду чи хоча б направлений до суду обвинувальний акт", — каже О. Шрам.

За його словами, з таким же успіхом можна говорити про проведені допити свідків, потерпілих, відібрані зразки для експертних досліджень, призначені та проведені експертизи, впізнання, огляди, здійснені тимчасові доступи до речей та документів, накладені арешти, направлені запити, повідомлення, виклики, подані до суду клопотання і т.д.

«Сьогоднішні дії правоохоронців хоча і виглядають ефектно, але схоже вони далекі від реальних завдань кримінального провадження, як і конкретних його результатів, оскільки мали очевидну мету — піару. Робота будь-якого правоохоронного органу має бути системною і надавати їм оцінку можна щонайменше за закінченими розслідуванням провадженнями. Для прикладу. Прозвітували правоохоронці про арешт майна у кримінальному провадженні на будь-яку суму. Слідство триває, цей арешт власник оскаржив до апеляційного суду або звернувся із клопотанням про його скасування до слідчого судді і врешті скасовують. Що маємо по факту: орган слідства похвалився суспільству та керівництву арештами, які в подальшому до завершення розслідування скасовані, а в провадженні може не бути навіть і підозрюваних. Пустишка. Те ж саме стосується і обшуків, і будь-яких інших слідчих та процесуальних дій», — каже О. Шрам.

За його словами, оцінювати роботу органів слідства і прокурорів можна виключно за вироком, мінімум по направленим до суду обвинувальним актам, але в жодному разі не за окремими слідчими чи процесуальними діями.

«До речі, саме на цьому не так давно наголошував і Генпрокурор А. Костін», — резюмує експерт.