Звільнення керівництва митниці: екс-радник директора ДБР розповів, чи чекати вагомих змін

Контрабанда на митниці системно пов’язана з корупцією, до якої причетні і інші органи влади, в першу чергу правоохоронні.

Звільнення керівництва митниці
Звільнення керівництва митниці

Про це в коментарі i-ua.tv повідомив екс-радник директора ДБР, голова ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

«Щодо звільнення керівництва Держмитслужби. Це беззаперечно правильне рішення, яке назріло дуже давно. Але це лише кадрове рішення і зміна самого лише керівництва не дасть бажаних системних змін. Якщо все закінчиться лише звільненнями керівництва без притягнення винних до встановленої Законом відповідальності, то очевидно ніхто змінювати систему роботи митниці не збирається. Контрабанда на митниці системно пов’язана з корупцією, до якої причетні і інші органи влади, в першу чергу правоохоронні, які повинні їй протидіяти. Боротися з корупцією на митниці зобов’язане НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП, але за весь час їхнього існування до суду ними скероване лише одне провадження та й те стосується подій 2016−2017 року», — каже експерт.

За його словами, варто пам’ятати, що саме НАБУ має виключну підслідність у корупційних злочинах, в тому числі вчиненими митниками та правоохоронцями.

«Навесні 2021 питання контрабанди було винесено на рівень РНБОУ, на окремих „контрабандистів“ були навіть накладені санкції, багато митників були відсторонені від посад, а за словами Президента на той час держбюджет через контрабанду недоотримував щороку до 300 млрд грн. Тоді ж (27.04.21) екс-керівник Держмитслужби П. Рябікін в інтерв’ю Цензор. нет назвав речі своїми іменами: „В основі масштабної контрабанди лежить корупційна змова … санкції (введені РНБО щодо ряду контрабандистів) можна однаково застосовувати і до митників, і до правоохоронців … Жодне велике контрабандне порушення сьогодні не проходить без змови учасників ринку, митника та правоохоронця, який це все „кришує““. Чим все закінчилось? Жоден „контрабандист“ фактично так і не був притягнутий до кримінальної відповідальності, як не були притягнуті до відповідальності ні керівники митниці, ні правоохоронці, а відсторонені митники в більшості повернулися до роботи», — зазначає О. Шрам.

За його словами, корупційним правопорушенням на митниці також намагається протидіяти ДБР, але слідчим цього органу підслідні незначні корупційні злочини.

«Як наслідок, більшість справ ДБР стосуються не фактів корупції, тобто умисних злочинів, а неналежного виконання митниками своїх службових обов’язків — службової недбалості. До речі, у вересні минулого року ГО „Рада громадського контролю“ запропонувала Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності проєкт змін до КПК України про виключення корупційних злочинів митників із виключної підслідності детективів НАБУ», — підкреслює експерт.

За його словами, зараз дуже важливо, аби назрілі зміни не перетворилися в чергову зміну прізвищ.

«Важливо, щоб на митницю зайшла професійна, злагоджена команда з єдиним керівником, який зміг би врешті митницю реформувати». Але цього не достатньо: допоки не запрацює принцип невідворотності покарання, в тому числі і за корупційні злочини на митниці, не варто очікувати якихось вагомих змін. Україна не настільки багата держава, щоб дозволяти собі втрачати такі значні кошти, як і дозволяти за рахунок таких коштів корумпувати інші органи державної влади та їх посадових осіб", — резюмує експерт.