Експерт розповів, чи передасть Ізраїль Україні систему «Залізний купол»

Ще влітку 2022 року була інформація, що Ізраїль готувався передати Україні систему «Залізний купол». А потім це зникло з порядку денного, натомість почали з’являтися заяви, що країна не буде її передавати, тому що буцімто Ізраїль не хоче брати участь у цій війні.

Робота системи "Залізний купол"
Робота системи "Залізний купол"

Ізраїль зараз може передати Україні навіть більше систем «Залізний купол», ніж планувалося. Про це заявив голова комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман в інтерв'ю телеканалу I-UA.tv.

«У 2021 році восени, коли Ізраїль здобув інформацію, що росія збирається повномасштабно напасти на Україну, ці дані передали у Київ. Було зрозуміло, що росія — це держава-агресор, вона почне обстрілювати цивільні об'єкти в Україні. Тому Україні запропонували, через Резнікова (тому що він голова урядової комісії Ізраїль-Україна), передати систему „Залізний купол“. Українці думали дуже довго і потім, напередодні вторгнення, Резніков провів брифінг, на якому розповів, що Україні не потрібна ця система. Це було дуже дивно», — розповів він.

Потім уже влітку 2022 року почався тиск суспільства на Ізраїль, щоб країна передала Україні систему «Залізний купол». Ізраїль знову звертається, а Резніков каже, що Україні не треба ця зброя.

«Напередодні парламентських виборів, які були достроковими, Резніков звертається до Ізраїлю з проханням передати Україні „Залізний купол“. Але вони не могли на той час нічого зробити, бо це тимчасовий уряд, по закону вони не можуть робити якісь стратегічні дії. І після цього Резніков сказав, що начебто Ізраїль не хоче давати Україні зброю», — підкреслив експерт.

За його словами, уже багато країн світу купили систему «Залізний купол» і навіть її модифікації.

«Ізраїль зараз може передати навіть більше систем „Залізний купол“, тому що країна стратегічно переходить у цьому році на нову систему — лазерну, яка буде замість „Залізного купола“», — додав Гольцман.