Андрій Кочуков: Влада є дуже серйозним наркотиком

Влада є сама по собі дуже серйозним наркотиком, до якого люди звикають. На сьогоднішній момент є одна річ, яку нам треба зрозуміти, — теперішня система порочна за своєю сутністю. І ми не можемо із порочною системою нічого зробити.

Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Є процес. Процес — це сукупність діяльності, яка вхід перетворює у вихід. У системі одним процесом не обійдешся. Завжди буде набір процесів. І цей набір складається зі зв'язків. Вони пов'язані між собою. Це досить просте. Це те, що є в міжнародних стандартах», — пояснив він.

Або щось змінити, за його словами, треба проаналізувати ситуацію, в якій ми перебуваємо зараз, побудувати ситуацію, в якій ми хочемо бути колись, і створити таймлайн — як ми будемо переходити з одного статусу в інший.

«Насправді цю систему не можна змінити частинами. Її можна змінити тільки одночасно всю. Цей процес неможливо запустити зверху, бо цей процес зламає систему. А ті, хто зверху, це частина системи. Система буде себе зберігати. Вона всіма своїми фібрами буде робити те, щоб себе зберегти. Тому зверху процес не запуститься ніколи. Його запустити можна тільки знизу», — зазначив соціолог.

Кочуков вважає, що на сьогоднішній момент в Україні є багато пасивного населення, але воно не зовсім пасивне.

«Я говорю, як людина, як пережила окупацію, — абсолютно пасивного населення в нас немає. В нас є спляче населення», — підсумував експерт.

Окрім цього, соціолог розказав, що відповідно до 5 статті Конституції єдиним джерелом влади в Україні є народ. Проте ніде в Конституції не визначено, що таке народ.