Цей правовий інститут є новим, — експерт про передачу Євросоюзом конфіскованих активів рф

Президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав столиці продовжити переговори про використання конфіскованих активів Центрального банку рф на 300 млрд доларів для відновлення України, оскільки масштаби руйнувань у зруйнованій війною країні зростають.

Цей правовий інститут є новим, — експерт про передачу Євросоюзом конфіскованих активів рф
Цей правовий інститут є новим, — експерт про передачу Євросоюзом конфіскованих активів рф

Нардеп VI-VII скликань і керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко пояснив, чому Україні досі не передали конфісковані активи рф.

«Тут є кілька пояснень цьому. З одного боку, в ЄС це рішення приймається колективно. А ми знаємо, що там є така країна як Угорщина, яка взагалі блокує все, що стосується питання України. І це дуже погано. А з іншого боку, насправді не існує поки що правового механізму отримання таких коштів. Не тільки ЄС, але й декілька інших держав, ті ж самі Штати, теж готові передати нам конфісковані активи тих, хто не дотримується санкцій чи обходить санкції. Просто питання в тому, що зараз, мені здається, шукають правильний правовий механізм, бо ці речі в принципі для міжнародного права є новими. І я думаю, що передача затримується через пошук правильного правового механізму», — пояснив він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

На його думку, повинен бути певний міжнародний двосторонній договір між Україною та ЄС, який визначить порядок отримання цих коштів.

«Передача коштів затягується через те, що цей правовий інститут є новим і без двосторонніх угод така конфіскація буде сумнівною та спірною. Бо нам же не хочеться, щоб хтось потім подавав до судів. І хто знає, яку позицію займуть міжнародні суди щодо цього питання. Тому все має бути вивірено, чітко. Я підтримую такий правовий механізм як конфіскація активів за шкоду, заподіяну Україні через порушення санкцій, але в цьому випадку необхідно, щоб правовий механізм був чіткий і такий, який захищає від всіх ризиків правових», — вважає юрист.

29 жовтня комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс зазначив: «З моєї точки зору, принаймні, можна зберегти ці 300 млрд євро як гарантію, поки росія добровільно не візьме участь у відновленні України». Експерт назвав комісара наївним, тому що росія ніколи добровільно нічого не робила, ба більше для України.

«Ми повинні забезпечити цей правовий механізм. Добровільно ця держава, цей народ нічого робити не буде. Вони постійно шкодять нам. Я не вірю в це», — додав він.

Якщо найближчим часом в ЄС знайдуть правовий механізм щодо такої конфіскації, то є велика ймовірність, що в цьому році Україна отримає ці кошти, вважає депутат.

«Я переконаний в цьому. Необов'язково, що ці кошти мають надійти на казначейські рахунки. За ці кошти можуть придбати чи гуманітарну, чи військову допомогу для України», — підсумував Пилипенко.

Нагадаємо, ще в листопаді минулого року повідомлялося, що ЄС планує передати Україні частину із 300 мільярдів доларів Центробанку росії, заблокованих в Європі. До того у вересні вартість відновлення України оцінили в 350 мільярдів євро. А 23 січня президент Євроради закликав прискорити обговорення конфіскації активів рф для відновлення України.