Через нестачу кадрів спецслужби ворога можуть впроваджувати агентів на деокуповані території — експерт

Через провальну кадрову політику та нестачу чиновників та інших працівників, спецслужби ворога можуть впроваджувати своїх агентів на деокуповані території. Зокрема, в Крим.

Юрій Смелянський
Юрій Смелянський

Про це під час ефіру заявив економічний експерт, який є одним з авторів Стратегії повернення Криму Юрій Смелянський.

«Реінтеграція довгий час залишалася недостатньо вивченою та малофінансованим третім елементом системи РДР. Тобто роззброєння, демобілізація, реінтеграція. На Заході вивчалася людина, яка пройшла війну. Але поза увагою залишається реінтеграція людей, які не брали безпосередньої участі у бойових діях, але постраждали внаслідок війни. Зокрема, як об’єкти політичних переслідувань, як вимушені мігранти з окупованої території, постраждалі через обстріли усієї території України. Ці люди також потребують реінтеграції і кожен соціальний осередок по- різному. ООН дає певні рекомендації для реінтеграції в контексті міграції. Нам слід враховувати міжнародні рекомендації. Але ці питання не дають відповіді, як після війни облаштувати Україну та деокуповані території. Адже ці рекомендації мають загальносвітовий характер та не прив’язані до території конкретної держави. Українська влада вважає, що реінтеграція — це будівництво доріг, аеропортів та морських портів в Криму. Тобто розвиток туризму. Виникає питання, скільки років нам знадобиться, щоб повернутися до стану 2014 року за споживчими можливостями суспільства, щоб говорити про результати, які були досягнуті у 2013 році. Адже саме споживчі можливості суспільства є основою розвитку туризму. Проте влада всерйоз веде про це мову. В тому числі і в Лугано», — каже експерт.

За його словами, без м. Севастополь в Криму станом на 2014 рік було 15 тисяч чиновників.

«З урахуванням потреб Севастополю та лави запасних, треба підготувати близько 35 тисяч чиновників. Система освіти — це ще десь 100 тисяч осіб. Крім того, кадри потрібні в казначейство, державне управління, Нацбанк, судову систему, прокуратуру, МВС, СБУ, податкову службу. Це ще 10 тисяч працівників. Це чудова ситуація для спецслужб ворога, щодо впровадження своїх агентів на деокуповані території. Зокрема Криму», — резюмує економічний експерт.