Країни-учасники «Рамштайну» підтримають Україну під час весняного контрнаступу

Країни-учасники «Рамштайну» продовжать допомагати Україні у її захисті проти російської агресії.

Остін Ллойд
Остін Ллойд

Про це заявив міністр оборони Сполучених Штатів Остін Ллойд під час вступної промови на зустрічі Контактної групи з питань оборони України 14 лютого, передає Укрінформ.

«Світ був натхненний стійкістю українського народу і мужністю українських військових. Навіть на тлі невдач Україна продемонструвала, що вона переможе. Більше країн терміново почали допомагати Україні у боротьбі за її територію, суверенітет і свободу. Ваша присутність тут лише доводить, що країни доброї волі з усього світу продовжують нарощувати допомогу і дбають, аби будь-які невдачі були лише тимчасовими», — сказав Остін.

Він додав, що західні партнери нададуть підтримку, яку обіцяли Україні: «Ми будемо підтримувати боротьбу України за свободу в довгу і заздалегідь допоможемо Україні триматися під час весняного контрнаступу. Разом і терміново ми знову надамо підтримку, яку обіцяли Україні».

Остін нагадав, що США, Німеччина й Нідерланди разом працюють над наданням Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Крім того, вісім країн — Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди — спільно працюють над переданням Україні танків Leopard.

Водночас міністр оборони США додав, що партнери мають «ще багато зробити і посилити фокус».

«Україна має термінові запити в цей вирішальний момент у ході війни. Президент Зеленський підкреслив потреби України в більшій кількості обладнання на останній зустрічі Рамштайн», — зазначив він.

Засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий «Рамштайн-9») почалося в Брюсселі 14 лютого. Експерт розповів, чого очікувати Україні від дев'ятого «Рамштайну».