Володимир Воля: Польські роботодавці самі вирішують, кого брати на роботу

Останнє польське опитування показало, що в Польщі змінюється ставлення до українських біженців. Однак це не позначиться на міжнародних відносинах.

Польські роботодавці самі вирішують, кого брати на роботу
Польські роботодавці самі вирішують, кого брати на роботу

Про це заявив політолог Володимир Воля в інтерв'ю телеканалу I-UA.tv.

«Це прояв тих побутових настроїв, які не є загальними архетипічними. Українців стало так багато, і вони, можливо, стали для когось виглядати як загроза, тому що деякі поляки не можуть влаштуватися на роботу. Але ж тут питання не в українцях, а в тому, що польські роботодавці самі вирішують, кого брати на роботу. Питання працевлаштування поляків — це тема, яка незаслужено розганяється, певна інформаційна хвиля, що українці відбирають робочі місця в поляків. Я б сказав, що це польські роботодавці відбирають у поляків роботу, віддаючи перевагу біженцям, які змушені працювати, щоб просто прожити. Тут інше питання — експлуатація польськими роботодавцями українських біженців, яким треба платити менше, ніж полякам», — пояснив він.

Таке ставлення може призвести до зростання антиукраїнського шовінізму в Польщі, проте явного прояву не буде, вважає він.

«У кожному суспільстві, у кожному народі є певний шовінізм, але він побутового рівня. У Польщі він був частково і є як похідна від проблемних моментів з історії відносин поляків і українців. Але я думаю, що моменти втоми та нові інформаційні теми, які провокують негатив, активно працюють на зростання шовінізму. Хоча не можна говорити, що в Польщі так різко він зросте. Я не думаю, що це буде активний прояв шовінізму. Більшість поляків цілком і з розумінням ставляться до України та щиро її підтримують щиро», — додав політолог.

Окрім цього, Володимир Воля зазначив, що ставлення польського суспільства до українців — це солідарність, яка багато в чому ґрунтується на негативному ставленні поляків до росії. А українці в цій ситуації жертви.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.

Рекомендовані публікації