Досвід і програма дій: експерт розповів про нові критерії оцінки політиків на виборах

Безумовно без зовнішніх інвестиції, кредитів Україна не обійдеться, але диктувати, яка економічна модель має бути запущена, повинні самі українці.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Ми обираємо політиків за якими завгодно критеріями, але тільки не за змістом. Ми обирали за образами, за ефектами, за формою. Я сподіваюся, що одним з уроків, які українці винесуть з цієї війни, буде те, що ми змінимо критерії оцінки політиків, які себе пропонують на якихось виборах. Критеріїв має бути два: особистий досвід людини позитивних результатів і змістовна програма дій. Змістовна програма дій — це мінімум слів, максимум цифр. Це ріст громадянського суспільства. Це не відбувається одразу», — розказав він.

За його словами, українцям треба ставитися до політики серйозніше, оскільки від політика чи партії залежить життя країни мінімум на найближчі 5 років.

«Ми фактично свою долю віддаємо цій політичній силі. Шукайте економічну стратегію з поетапною її реалізацією. Якщо ж це є в політика чи в політичної сили, тоді варто голосувати. Якщо немає, то які б не були прекрасні слова, гасла, картинки та рекламні ролики, давайте все це відкидати», — звернувся до громадян гість програми.

Також Новак наголосив, що в Україні немає структурованості, навіть політичної.

«Тому що в нас більшість періоду часу існувала мажоритарна або змішана система. Це призводить до того, що немає загальної політичної та економічної лінії, що ми робимо в державі. Уся вертикаль державної влади не має плану дій і періодів реалізації по конкретних показниках», — зазначив експерт.

Економіст підкреслив, що Україні необхідно організувати ефективну економічну модель. Саме ця риса об'єднує всі успішні країни світу.