Експерт підвів перші підсумки Рамштайну

Весь Рамштайн буде сприяти тому, щоб контрнаступ українських сил відбувся максимально ефективно.

Експерт підвів перші підсумки Рамштайну
Експерт підвів перші підсумки Рамштайну

Про це у коментарі повідомив політолог Антон Кучухідзе.

«Сьогодні колективний Захід це не лише НАТО, а безпосередньо формат контактної групи Рамштайну, який налічує більше 50 держав. Там є всі члени НАТО плюс інші військові партнери США, які мають статус особливого військового союзника для цієї держави. Під час сьогоднішнього засідання міністр оборони США заявив, що весь Рамштайн буде сприяти тому, щоб контрнаступ українських сил відбувся максимально ефективно. Іншими словами це означає, що рашистам потрібно нанести поразку на полі бою. Лише потім можна говорити про перемовини», — каже експерт.

Він зазначив, що в НАТО засвідчили свою потужну підтримку Україні у війні проти росії. Плюс всі держави східної Європи, які є членами НАТО, крім Угорщини, на всіх форумах говорять про взаємозалежність безпеки НАТО та України.

«Це вже офіційна риторика та політика НАТО по відношенню до України. Навіть Франція та Німеччина можуть потужньо посилити оборонні та наступальні спроможності України. В НАТО розуміють, що російська агресія — це пряма екзестанційна загроза державам членам Альянсу. Тому в НАТО посилюють оборону східних флангів та збільшують військову та технічну підтримку Україні», — каже експерт.

За його словами, у України є шанси отримати винищувачі після засідання Рамштайну.

«Це питання має право бути на порядку денному, однак його обговорення пройде у закритому форматі. Переконаний, що все можливо, адже за рік повномасштабного вторгнення багато принципових речей, про які важко було говорити 23 лютого, вже надаються. Україна посилюється не лише в оборонному сенсі, а й в наступальному. Тому є шанси для досягнення позитивного рішення і по наданню західних винищувачів», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Міністр оборони США Ллойд Остін заявив на пресконференції 14 лютого, за підсумками дев'ятого «Рамштайну», що він не має оголошень на тему передавання Україні західних винищувачів. Але ми й далі співпрацюватимемо з Україною для задоволення найнагальніших потреб… Вони планують контрнаступ навесні.