Ці республіки на низькому старті, — Тетерук про вихід деяких регіонів рф з її складу

П’ять регіонів рф проведуть референдуми в онлайн-форматі за незалежність і вихід зі складу росії. Представники регіонів заявили, що майбутнє кожного звільненого народу та регіону має вирішуватись самим народом та регіоном на основі принципу самовизначення нації аж до сецесії та інших загальновизнаних норм міжнародного права. Про це поговорили з головним редактором телеканалу I-UA.tv Володимиром Тетеруком.

Форум вільних народів у Брюсселі, 31 січня
Форум вільних народів у Брюсселі, 31 січня

«Це не стане спусковим гачком, який запустить незворотні процеси розпаду рф, але водночас це дуже важливий крок на шляху до легітимізації „шлюбного розлучення“ зі сторони республік, які входять до складу російської федерації. Треба розуміти, що це тривалий процес, тут не треба мати ілюзії, що імперія швидко розвалиться, але це позитивний сигнал, тому що він свідчить про те, що на порядок денний виноситься обговорення теми незалежного, суверенного існування республік поза межами утворення, яке досі називається російською федерацією», — зазначив він.

Регіони росії перебувають у різних ситуаціях. Республіками, які більше готові до виходу, нині зокрема є Татарстан і Башкортостан, очікує свого визволення від окупантів і Чеченська Республіка Ічкерія, — вважає журналіст.

«Ці республіки на низькому старті щодо виходу. Є інші республіки, які „вивчають питання“, але вони вагаються з тих чи інших причин, тому що є економічна залежність, свої політичні зв'язки, наявність проросійських силовиків і та ін. Позитивним є і те що сам факт проведення таких референдумів свідчить про те, що процес вже охоплюватиме терени цих республік, а не лише лідерів національної опозиції, які перебувають в екзилі. Вони фактично розпочинають широкий діалог зі своїми співгромадянами щодо бачення існування своїх республік як суверенних держав», — сказав головний редактор.

За його словами, результативність цих процесів значною мірою залежатиме від слабкості Москви, від її поразки як на військовому, так і дипломатичному фронті.

«Процес розвалу росії може початися тільки з України, з перемоги України, з краху путінського режиму. Тут будуть складні проблеми, оскільки є так звані „хорошиє рускіє“ — російські „ліберали“, які зацікавлені в збереженні утворення „російська федерація“. Вони хочуть зберегти цю конструкцію. І вони природно чинитимуть дуже сильний опір будь-яким проявам національних сил у рф здобути свою незалежність. Тому послаблення московського центру є дуже важливим завданням. Будуть навіть паралельно проходити процеси — чим швидше буде слабшати центр, тим швидше відбуватиметься дезінтеграція і швидше відбуватимуться процеси національного визволення народів», — пояснив Тетерук.

Також він згадав, що на Заході є представники певних сил, які зацікавлені в збереженні російської федерації. Вони це мотивують тим, щоб не залишилася «безхозною» ядерна зброя, щоб хтось був за неї відповідальний і щоб вона не розповзлася по світу тощо.

«Тому референдуми — це важлива цеглинка в будівлі національного самоусвідомлення, розуміння, що тільки базуючись на національному, можна побудувати щось цивілізаційне, вартісне. Це водночас заявка на готовність до діалогу зі світом як самостійний суб'єкт міжнародного права, готовий до конструктивного вирішення таких питань як майбутнє ядерної зброї та побудову нової системи міжнародної безпеки», — підсумував журналіст.