Скасування 8 березня та 1 травня свідчить, що з українців хочуть зробити папуасів

Скасування 8 березня та 1 Травня повертає країну до середнтовіччя та свідчить, що з українці хочуть зробити папуасів.

Скасування 8 березня та 1 травня
Скасування 8 березня та 1 травня

Про це у коментарі i-ua.tv заявила доктор філософії Олена Скоморощенко.

«Це не радянські, а загальносвітові міжнародні свята. Це поважні дати для прогресивної людськості у розвинених країнах, які добилися прогресу. Якщо ці свята є державними в усіх країнах ЄС і вони їх щороку відзначають, як дуже важливі, то це свідчить про певну вагу та значимість цих свят для передових демократій», — каже експерт.

На її думку 8 Березня стало святом, як символ боротьби з нерівністю жінок. Все 19 століття відбувалася боротьба за рівність, через такий її параметр, як загальне виборче право.

«І от власне 8 Березня 1910 відбувся конгрес жінок соціал- демократів, і всіх прогресистів, які проголосили метою всього людства — надання жінкам виборчого права. Мова йшла про визнання жінок рівними істотами. З тих пір 8 Березня святкується, як символ остаточної емансипації людства від темних часів поневолення. Тому якщо зараз скасувати це свято, це буде свідчити, що українці — папуаси, які не прагнуть до розвинутої частини світу, а йдуть до середньовіччя і цим пишаються», — каже експерт.

Олена Скоморощенко розповіла, чому не можна скасовувати свято 1 травня.

«Стосовно 1 Травня. Це — Міжнародний день солідарності трудівників. Тут також йде мова про боротьбу за права людей, і чоловіків, і жінок, які не мають належності до привілейованих станів і заробляють на життя своєю працею. Це свято започаткували американські профспілки, ще у 19 ст., а європейські спілки підняли це знамено у Європі, також почавши його святкувати. І так само, як і з 8 Березня, 1 Травня є державним святом в усіх країнах Європейського Союзу. Але ж автори законопроекту дивляться на світ через призму „совковості“. Оскільки в СРСР були ці свята, то значить — геть їх. Вони лише забули скасувати ще свято Нового Року, бо його запровадив Петро Перший. Але і Новий Рік і 8 Березня і 1 Травня запровадили не москалі і не комуністи. Так що автори законопроекту є не тільки елементарно неосвіченими», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, у якому запропонували скасувати вихідні дні на 1 та 9 Травня та 8 Березня. Нардепи пропонують скасувати святкування 8 Березня Міжнародного жіночого дня. Автори законопроєкту пояснили це тим, що він встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок.