У росії створили культ 9 травня, — Петро Кралюк

Депутати пропонують скасувати святкові дні 8 березня, 1 та 9 травня. На часі було змінити ці свята, ліквідувати їх ще на початку української незалежності. Тому що це абсолютно радянські свята, нав’язані радянською владою.

У росії створили культ 9 травня, — Петро Кралюк
У росії створили культ 9 травня, — Петро Кралюк

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«1 травня — День міжнародної солідарності трудящих — це одне зі знакових радянських свят. Як і 9 травня. До сьогоднішнього часу в нас було достатньо розпіареним, вважалося чи не найкращим нашим святом. На 9 травня випускалися різного роду медійні проекти, які нібито говорили про ветеранів Великої Вітчизняної. Тепер у нас уже не говорять про Велику Вітчизняну, говорять про Другу світову війну. 9 травня активно використовувалося в росії для пропаганди. Фактично там створили культ 9 травня», — зазначив він.

Хоча довгий час 9 травня не був вихідним днем у Радянському Союзі. Сталін вважав, що немає чого відзначати, розказав експерт.

«Так, радянські війська дійшли до Берліну, взяли його, але якою ціною, скільки людей було погублено… Можна багато говорити про трагедію Другої світової війни, про те, що недолуга політика Сталіна привела до таких величезних жертв і серед військових, і серед цивільного населення. Радше треба було говорити про загиблих, про жертв цієї війни. А в нас було таке своєрідне „побєдобєсіє“. Я думаю, якщо буде скасоване 9 травня як святковий вихідний день, це було б нормально, принаймні та радянська пропаганда була б зведена якщо не нанівець, то помітно зменшилася, і відповідно зменшилася російська пропаганда», — підкреслив професор.

Щодо 8 березня, то в Радянському Союзі довгий час не відзначали цей день як вихідний.

«Потім із 8 березня зробили важливий святковий жіночий день. Навколо нього відбувалася така спекулятивна розкрутка, і якщо говорити про роки нашої незалежності, то деякі політики дуже активно піарилися на 8 березня, поздоровляли жінок. Відомо, що це був день солідарності з жінками, тому це було чисто комуністичне свято, правда потім воно набуло такого міжнародного характеру», — сказав Кралюк.

У всьому світі люди відзначають 8 березня, однак в інших країнах це свято називається День матері.

«У нас в Україні теж відзначається День матері, тому було б краще, щоб ми саме в травні відзначали цей день, а не прив'язували його до 8 березня, радянського комуністичного свята. Я розумію, що в Америці та багатьох інших країнах 8 березня не прив'язують до комуністичного руху, до радянського минулого, але там 8 березня не є вихідним, це звичайний день. Я думаю, якщо ми відмовимося від того, щоб 8 березня було вихідним днем, то все-таки з часом відійдемо і від цього комуністичного свята», — додав експерт.