Верховна Рада не має повноважень переглядати законність рішень слідчих органів, — Микола Голомша

У Нацполіції були підстави щодо перевірки в компанії MacPaw та його власника і CEO Олександра Косована.

Обшуки в компанії MacPaw, 15 лютого
Обшуки в компанії MacPaw, 15 лютого

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

15 лютого до власника MacPaw Олександра Косована прийшли з обшуками. У Нацполіції стверджують: на ділянці біля Канівського водосховища, яка належить MacPaw і де розташований комплекс відпочинку для співробітників компанії, вівся незаконний видобуток піску. Збитки, завдані державі — понад 12,5 млн грн. Косован певен, що це спроба чиновників заволодіти земельними ділянками MacPaw і тиснути на бізнес.

Давид Арахамія заявив, що у фракції «Слуга народу» обурені обшуками в одній з ІТ-компаній країни та в її власника, який «витратив багато власних коштів на допомогу Збройним силам».

«Я вважаю, що це неправильне твердження. Будь-яка людина, щоб вона не робила, якою б громадсько-політичною діяльністю не займалася, повинна бути на рівні з усіма перед законом. Кожна людина повинна дотримуватися букви закону. Тому що все інше це вибірковість, це хаос. Ніхто нікому не повинен давати ніяких преференцій», — наголосив експерт.

За його словами, чинна сьогодні система дуже недосконала та дає можливість порушувати права людини, але треба навчитися поважати закон.

«Є судове рішення, а суддя — це людина, яка має досвід, відповідальність, і він дав санкцію на обшук. Тут є судове рішення, є рішення правоохоронних структур, тому не можна говорити про протиправність їхніх дій. Вони діяли в рамках чинного кримінально-процесуального закону. Не існує сьогодні іншої можливості встановити підставність або безпідставність проведення обшуку. Ми будемо бачити, чи будуть вироки з цього приводу, відповідні судові рішення, якими притягнуться до відповідальності люди, в яких проводилися обшуки. Інше питання — це порушення прав людини. Але захистити їх неможливо, тому що є судові рішення, а сьогоднішній закон дає право та можливості правоохоронним структурам так діяти», — зазначив він.

Ситуацію з обшуками обговорять у Верховній Раді, повідомив голова фракції «Слуга народу». Відповідне звернення Арахамія обіцяв відправити голові профільного комітету.

«Я вважаю, що його твердження є некоректним, воно суперечить 19 статті Конституції України. Там написано, що всі громадяни, посадові особи діють у спосіб, який визначений законом і Конституцією. Інше — заборонено. Тому Верховна Рада та комітет не мають повноважень переглядати законність рішень слідчих органів. Це може зробити тільки прокурор, але прокурор повноважень також немає. Він може порушити кримінальне провадження та розслідувати. Єдина фігура сьогодні, яка може переглянути законність, — це прокурора. Але якщо прокурор дійшов до суду, підтримав це подання, то тоді питання — що встановить комітет Верховної Ради і які повноваження він має? Тому це некоректно, і треба повертатися до закону, я вважаю», — підсумував ексзаступник Генпрокурора.