Сьогодні державний бюджет України живе за рахунок допомоги заходу, — Смелянський

Якщо до війни все, що не вистачало пенсійному фонду, покривалося за рахунок державного бюджету України, то сьогодні державний бюджет України живе за рахунок допомоги заходу.

Сьогодні державний бюджет України живе за рахунок допомоги заходу, — Юрій Смелянський
Сьогодні державний бюджет України живе за рахунок допомоги заходу, — Юрій Смелянський

Про це заявив економічний експерт Юрій Смелянський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Пенсійний фонд України вже давно несамостійний, тобто в нас є єдиний соціальний податок, який наповнював і Пенсійний фонд, й інші фонди соціального захисту. Він давно вже несамостійний, бо в Україні була зруйнована взаємозалежність. Існує економічний розрахунок того, в якій ситуації солідарна система буде забезпечувати сама себе, тобто будуть виконуватися ті функції, які на неї покладені. Це співвідношення 1 до 5, тобто одного пенсіонера повинні обслуговувати податками, які сплачуються, п'ять працівників. У реальності сьогодні одного пенсіонера навіть один працівник не обслуговує. Тобто менше одиниці показник. Ситуація в Пенсійному фонді стала ще гіршою», — підкреслив він.

Економіст пояснив, що якщо 20% від 30000 грн пенсії, — це 6000 грн, то 20% від 2500 грн — це 500 грн. «Тобто це в три рази більше, ніж ті 2000 грн, які отримує людина переважно сільської місцевості», — наголосив Смелянський.

Також експерт сказав, що в цьому році не варто очікувати підвищення інших виплат.

«Заяв таких немає. У нас є державний бюджет, в якому відображено, що в цьому році навіть підвищувати мінімальну заробітну плату не планують. Зрозуміло чому — грошей немає. Бо війна», — підсумував він.

Окрім цього, економіст заявив, що влада підвищує пенсії, оскільки «вимушена щось робити, щоб заспокоїти суспільство».

Нагадаємо, у 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Уже цього березня Уряд проведе індексацію пенсій на 20%. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Читайте також


Від школи комунізму до бурси капітулізму…

(суб'єктивні роздуми про об’єктивне)

Наявність в радянській системі такого явища як професійні спілки, яке було притаманне «загниваючому заходу», досі викликає певні здивування й потребує глибокого вивчення як підґрунтя сучасних українських профспілок. Зрозуміло, що від сутності профспілкового руху тодішньою сталінсько-брежнєвською партноменклатурою була взята лишень назва і зовнішні атрибути, а за фасадом вибудовувалася «школа комунізму» з усіма ЇЇ гранями.

Рекомендовані публікації