Як мають навчатися діти у школах Донецька та Криму після звільнення територій — відповідь експерта

Після звільнення окупованих територій, зокрема Донецьку, Луганську та Криму, в місцевих школах можуть викладати люди без педагогічного досвіду, але вже треба готувати кадри та кошти, зокрема на розбудову житла для патріотичних вчителів.

Світлана Вовк
Світлана Вовк

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила експерт з питань освіти Світлана Вовк.

«Це велика проблема, яка стосується ще більшої проблеми — інтеграції населення України, яке було під окупацією. російська пропаганда працює не лише на своїх громадян та на окупованих територіях, навіть наші деякі українці довіряють цій пропаганді на підконтрольних територіях та стають жертвами дезінформації. Тому треба підіймати дискусію у суспільстві про те, що таке реінтеграція та на яких засадах вона має проводитися та які її критерії мають бути. Вже після цього треба виходити на рівень прав дітей, їх інтересів. Навчання дитини — це складний процес. Крім того, діти спілкуються зі своєю родиною. Якщо вона налаштована проти України, то дитина перебуватиме в ситуації когнітивного дисонансу. Бо в школі будуть говорити одне — якщо викладатимуть патріотичні вчителі, але вже вдома батьки казатимуть протилежну думку. Тому у дитини буде постійна проблема вибору. Зокрема, яка ідентичність в неї має бути. Тобто, яку ідентичність вона буде формувати — українську чи перехідну. Тут важливе комплексне рішення. А з батьками, які можуть бути проти українізації, треба працювати», — каже експерт.

С. Вовк заначила, що в середині держави є постійні проблеми з використанням української мови.

«Багатьом досі не зрозуміло, що це основа нашої незалежності та безпеки», — підкреслила експерт.

За її словами, вже зараз має відбуватися підготовка педагогічних кадрів, які будуть викладати на звільнених територіях.

«У школах можуть викладати люди з вищою освітою без педагогічного досвіду, але які пройшли педагогічні курси, щоб взаємодіяти з дітьми. Але тут гостро строїть питання фінансування. Після їх звільнення окупованих територій, треба буде відновлювати житло для того, щоб надавати тим, хто буде підтримувати українську державність. Зокрема, в освіті. Цей комплекс рішень треба напрацювати та забезпечити. Цей процес буде складним та розтягнутим у часі, бо ресурсів завжди не вистачає. Тому матимемо велику кількість конфліктів, пов’язаних з цими речами. Проте робота з людським капіталом- це перше, чим має займатися будь — яка сучасна країна», — підкреслює експерт.

На її думку, проблема української державності протягом 31 року в тому, що не було здійснено люстрацію управлінських кадрів.

«Тому старі еліти використали свої ресурси для створення олігархічної політичної системи. Вони продовжують все контролювати. Стара гвардія відновлюється у дітях та онуках. Що стосується вчителів, які викладають на окупованих територіях математику та інші дисциплін, крім російської мови, то має бути встановлена ідентичність цієї людини. Лише патріоти можуть бути допущені до навчання дітей. І це має бути принципом допущення будь-якого вчителя чи викладача до викладання», — резюмує експерт.