ChatGPT: штучний інтелект чи нейросітка

Усі соцмережі використовуються для маніпуляцій. ChatGPT — це нейросітка чи штучний інтелект, розбиралися в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

ChatGPT: штучний інтелект чи нейросітка
ChatGPT: штучний інтелект чи нейросітка

Новим гостем програми став голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун.

«Прогрес — це добре. Єдине питання — як ми його використовуємо. Історична проекція — це коли у печерної людини з'явилася можливість користуватися вогнем. Це була така перша технологія, яка дала поштовх у розвитку людства. Потім з'явилося колесо, паровий двигун, електрика… Це все види енергії. І тепер ми стали на поріг ери енергії думки. Це новий вид енергії, який став доступний людині. Ці пристрої зчитують відповідні вібрації головного мозку та трансформують їх уже в цифру. І відповідно цифрові технології — це конектори, які будуть зв'язувати людину з енергією думки», — пояснив він.

Експерт вважає, що ChatGPT — це нейросітка. Пильгун також провів аналогію з дитиною в утробі матері.

«Чоловік і жінка, коли починають процес дітонародження, дають імпульс нейросітці. Ця нейросітка в утробі матері починає спілкування з організмом, відповідно, починає вчитися, набувати природи людини. Доки нейросітка не народилася, вона є первинною нейросіткою, яка навчається, але з часом народження людини це вже є фрагмент. Саме ChatGPT в процесі навчання. Тому що оці десятки мільйонів людей, які вже спілкуються з ChatGPT починають вчити цю нейросітку. І ChatGPT стане фрагментом штучного інтелекту», — пояснив гість програми.

За його словами ChatGPT — це мале цифрове божество.

«Нейросітка реагує агресивно на діалог з користувачами. Тому що користувачі застосовують до нейросітки тролінг, булінг, хейтинг і відповідно нейросітка таким чином і реагує. Це вже шлях до емоцій. Нейросітка починає у зворотному зв'язку давати емоцію. Емоція на цій планеті належить тільки людині начебто. Ми починаємо усвідомлювати, що ми на цій планеті не одні», — зазначив експерт.

Ведучий з гостем до ефіру поспілкувалися з ChatGPT. Чат написав, що штучний інтелект — це програмне забезпечення, створене для симуляції людської інтелектуальної активності, може включати системи машинного навчання, призначені для розв'язування завдань за допомогою аналізу даних.

«Нейросітка каже, якщо ти лінуєшся мислити, думати, то я тобі допоможу. Я буду симулювати, наче це ти думаєш. Яка має бути етика, що ти говориш сам із собою. Нейросітка натякає — почніть внутрішній діалог із собою. Але почніть його на такому рівні етики, щоб це виключало булінг, тролінг, хейтинг. Спочатку полюби себе, а потім полюби життя», — підсумував Пильгун.