У нас немає інформаційної політики щодо того, з чим пов’язана мобілізація, — військовий

У нас немає інформаційної політики щодо того, з чим пов’язана мобілізація. А це виконання Конституційного обов’язку перед державою. У нас тільки показують, що відбувається примусова мобілізація.

У нас немає інформаційної політики щодо того, з чим пов’язана мобізація, — Сергій Горбаченко
У нас немає інформаційної політики щодо того, з чим пов’язана мобізація, — Сергій Горбаченко

Про це заявив офіцер-фронтовик і правозахисник Сергій Горбаченко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

У Верховній Раді України пропонують заборонити відправляти мобілізованих, які не мають досвіду проходження військової служби, у зону бойових дій.

«У цьому законі встановлюють два терміни підготовки: на три місяці, коли людина взагалі не служила в армії, та один місяць, якщо за останні п'ять років вона служила, або може добровільно відмовитися взагалі від підготовки. Для цього й приймають цей закон. Зараз серед суспільства йде напруга, були неодноразові заяви мобілізованих, що їх без підготовки одразу на нуль відправляють. То цим законом просто хочуть відмежуватися від відповідальності», — повідомив він.

Військовий вважає, що все залежить від того, яка буде підготовка.

«У законі не визначено, скільки часів має бути підготовка, є тільки місяць чи три місяці. Щоб зняти напругу, зняти із себе відповідальність, вони приймають цей закон. Тобто буде колективна відповідальність депутатів, що вони прийняли закон. А що буде входити в цю підготовку — це найголовніше. Тут головне, щоб ця підготовка не була формальною, а дійсно підготувала людей і забезпечили їх належними видами озброєння», — зазначив офіцер.

Як таких центрів військової підготовки в Україні немає, є полігони, сказав він.

«Дуже дивно, що вісім місяців держава взагалі нічого не робила, не готувала навіть резерви для тих, хто в лютому добровільно прийшов до військкоматів. Вісім місяців держава взагалі нічого не робила, щоб підготувати їм резерви. Бо все-таки і поранення бувають, і цей ресурс за певний час вичерпає себе», — додав Горбаченко.