Процес повернення прикордонних територій між рф та Китаєм розпочато — експерт

Міністерство природних ресурсів Китаю опублікувало карту світу, яка включає до складу країни територію сучасної рф, бо процес повернення прикордонних територій між росією та КНР розпочато.

Процес повернення прикордонних територій між рф та Китаєм розпочато
Процес повернення прикордонних територій між рф та Китаєм розпочато

Про це у коментарі повідомив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Немає нічого дивного, що Китай використовує китайські назви по відношенню до територій, які колись були у складі КНР. З іншого боку це може свідчити про невеличкий зсув у риториці та громадській свідомості з приводу своїх колишніх територій та ставлення до росії, яка колись несправедливо відібрала їх у інших народів. Кордон, який ми зараз бачимо між рф та КНР, насправді був нав’язаний російською імперією більш слабкому Китаю», — каже експерт.

На його думку, історична пам'ять Китаю породжує процеси переосмислення реальної ситуації та потребу у відновленні історичної справедливості.

«Вона відображається у появі публікацій нових версій мапи світу. Адже рф веде несправедливу загарбницьку війну проти України. Тому в Китаї відбувається певний зсув у громадській свідомості з приводу росії і того, що вона несправедливо відібрала території у китайської держави в 19 ст. Насправді, путінська війна проти України — запустила процеси переосмислення. Хоча китайський уряд офіційно не висував росії територіальних претензій, проте на рівні публікацій та громадської свідомості ці процеси можуть отримати нове дихання та новий імпульс. Тобто рф агресією проти України активізувала наратив в багатьох країнах про те, що саме росія відібрала у них частину територій. Це стосується не тільки Китаю, а і Японії та Казахстану», — зазначає експерт.

Він не виключає, що може розпочатися процес повернення територій.

«Зараз Китай навряд чи висуватиме рф якісь офіційні претензії з цього приводу. Найближчі 15- 20 років КНР цього не робитиме. Проте у Китая дуже прогматична політика, які відштовхується від реальних обставин. Але війна рф проти України запускає процес у суспільстві переосмислення минулого в тому, як зміниться громадська думка в Китаї через 10- 15 років. Тобто коли рф занепадатиме, то китайці будуть мати значний вплив на територіях росії. Не можна виключати, що через певні механізми Китай зможе проголосити про автономію певних територій та незалежність нинішніх регіонів росії. Тобто процес повернення прикордонних територій між рф та Китаєм розпочато. Війна президента рф путіна проти України не лише запускає процеси переосмислення у китайському суспільстві про відібрані росією у минулому території, адже поразка рф у війні стане фактором, який виведе ці процеси на новий рівень», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що 14 лютого Міністерство природних ресурсів Китаю опублікувало цікаву карту — свою версію нової карти світу, яка включає до складу країни територію сучасної росії.

Карта, оприлюднена відомством, пропонує повернутися до використання китайських назв восьми міст і територій, окупованих Російською імперією в кінці 19 — початку 20 століть.

Так, Владивосток поверне собі назву Хайшенвай, Хабаровськ — Болі, а острів Сахалін — Куедао.

Рекомендовані публікації