Польща та країни Балтії допомагають Україні з доброї волі, — Віктор Шишкін

Польща та країни Балтії не мають зобов’язань допомагати Україні в юридико-формальному розумінні. Вони допомагають з доброї волі. Поляки шкірою відчувають, якщо Україна впаде, то завалиться і Польща.

Віктор Шишкін і Володимир Тетерук
Віктор Шишкін і Володимир Тетерук

Про це заявив суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін в інформаційній хвилі «Весна іде — крокуємо до перемоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Я критикую тих, хто говорить загальна світова правова система зазнала краху. Я критикую тих, хто говорить, що вона достатня. Вона недостатня, але вона і не зазнала краху. У чому негатив сучасної системи? Нібито є домовленості, нібито вироблені документи, розроблені, підготовлені. Але реалізація цих документів, особливо силова, не вироблена. Те, що нам допомагають, — це половина їхньої доброї волі та половина їхніх зобов'язань, які вони для себе вже визначили, тому що їм довели, що зобов'язання випливають з деяких міжнародних документів, наприклад, з того ж Будапештського меморандуму», — пояснив гість програми.

Також підписавши в Сан-Франциско статут ООН, написали про зобов'язання держав, але зобов'язання носять добровільно-моральний характер, зазначив експерт. Він назвав дві країни, які підписали Будапештський меморандум, — це Сполучені Штати Америки та Велика Британія. У них є зобов'язання, вони — гаранти.

Шишкін вважає, що Україна має наполягати на тому, щоб нам надавали відповідну зброю, адже ядерну відібрали.

«І не лише оборонну, а й наступальну зброю. От коли будуть зруйновані їхні (російські, — ред.) заводи, які випускають ракети, які ми не можемо збити без системи Patriot, заводи, які випускають їхні танки, заводи, які монтують Шахіди. Коли ми зруйнуємо ці заводи, тоді ми будемо вважати, що вони (західні партнери, — ред.) дають адекватну допомогу», — підкреслив екссуддя.