Цих гнид достатньо у владі, і вони одне одного прикривають, — Іван Пєтухов

Цих гнид, про яких писав Симон Петлюра, достатньо в українській владі, і вони одне одного прикривають.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це заявив засновник компанії «Адамант» Іван Пєтухов в інформаційній хвилі «Весна іде — крокуємо до перемоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Війна йде 24 на 7. Вона не зупиняється і не зупинялася. Вона була, починаючи з 2014 року, коли були масовані DDoS-атаки на державні органи. Тоді Генеральна прокуратура повинна була оприлюднити на своєму сайті домовленість між Майданом і владою для того, щоб це відбулося мирним шляхом», — вважає він.

Гість програми розказав, що ворог намагався блокувати доступ до інформації, щоб люди не могли нічого побачити.

«Зараз є багато інших джерел інформації, людина хоче безпосередньо брати участь у війні, чи то допомога, чи то збір коштів або чогось корисного і потрібного для нашої армії, для ЗСУ, для всіх тих, хто захищає Україну. Саме тому ворог і блокував можливість. Але цього не сталося. Перші два місяці ми працювали над цим і звісно ми намагалися не допустити відсутність інформації. Бо відсутність справжньої інформації могла зіграти на руку ворога. Це і є фронт», — зазначив Пєтухов.

Проте, за його словами, є відмінність у кібератаках у 2014 та 2022 роках.

«Тоді (у 2014 році, — ред.) в точках обміну трафіком майже не було засилля російських каналів, російських ресурсів, на відміну від цього разу. Я зі своїми колегами за перші дві доби нарахували близько 20 російських потужних ресурсів. Якраз із середини країни DDoS-атак було набагато більше. Це і була відмінність між 2014 роком і 2022 роком. А росіяни звідти завдяки потужним каналам, минаючи Європу, напряму заходили сюди, ламали сервери, встановлювали шпигунське чи шкідливе забезпечення і звісно створювали тут локальні DDoS-атаки. Коли велика кількість заражених пристроїв, вони починали створювати потужний DDoS, блокували нормальну роботу інформаційних ресурсів. Наприклад, газета „День“ потерпала від їхніх атак», — розповів засновник інтернет-провайдера.

Також обговорили застосунок «Дія». Іван Пєтухов зазначив, що є багато питань до цього додатку.

«Почнімо з того, що один з перших висловів нашого міністра цифрової трансформації був про те, що кібербезпека перебільшена в нашій країні. Я сподіваюся, що за ці часи він зрозумів, що це не так, що треба захищати наші дані і треба робити все, щоб наші дані були дуже захищеними. Зараз держава збирає інформацію, будь-які дані по громадянину, і вона несе за це відповідальність», — додав він.