Позиція Німеччини не може сьогодні бути максимально однозначною, — політолог

На місцевих виборах в Берліні програли соціал-демократи. Це все показує, що позиція Німеччини не може сьогодні бути максимально однозначною через впливи, які лишаються всередині країни, а також у зв’язку з цим є питання до громадської думки.

Позиція Німеччини не може сьогодні бути максимально однозначною, — Ігор Чаленко
Позиція Німеччини не може сьогодні бути максимально однозначною, — Ігор Чаленко

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Ми розуміємо, що Німеччина з початку широкомасштабного вторгнення брала на себе більш фінансовий вимір з точки зору реалізації програм з допомоги мільйонам українських біженців. Зараз Польща активно запитує до європейського бюджету з вимогою компенсувати наявність мільйонів українців на території Польщі. Це зараз серйозна фінансова тема всередині самого ЄС. І зважаючи на те, що Берлін є найбільшим гаманцем Європейського Союзу, то, звичайно, це питання зараз стоїть на порядку денному», — розказав він.

Експерт нагадав, що раніше в Німеччині соціал-демократів, які сьогодні є на чолі керуючої коаліції, вважали партнерами російської федерації за рахунок російського енергетичного бізнесу і десятки років вкладення фінансування в цю партію та в різних її посадовців.

«Зараз Шольц фактично змінив у зв'язку з подіями в Україні традиційний зовнішньополітичній напрям, і, звичайно, це зараз не подобається партії, також на цьому грають крайні праві, крайні ліві, які намагаються зараз розхитати ситуацію всередині Німеччини. Усе це бачить Шольц, бачить власні рейтинги, бачить сприйняття своїх виборців, тому він діє в нинішніх умовах максимально жорстко, наскільки він може. Хоча цього недостатньо, і очевидно, це оцінюють зараз інші партнери, особливо Сполучені Штати», — додав політолог.

Чаленко вважає, що питання допомоги Україні було номером один у спілкуванні Шольца з Байденом під час візиту до Вашингтона.

«Я думаю, що все одно Німеччині доведеться показувати себе більш активно, більш цілеспрямовано в темі України для того, щоб зберегти за собою вплив безпосередньо всередині Європейського Союзу та загалом у світі з точки зору геополітики», — сказав він.

Рекомендовані публікації