Політики минулого, які довели нас до війни, є співавтором цієї війни, — експерт

Територіально Україна може не зупинитися на рівні 1991 року, тому що в 70-х роках Радянського Союзу дуже багато історичних, етнічних українських земель було вирвано з УРСР і передано російській федерації.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Навіть знаменита передача Криму Україні — це не просто передача. Аналогічну за площею територію, яка була в Україні (частина Курської області, Брянської, Ростовської) було передано РРФСР тодішній. Чомусь у москві замовчують цей факт і говорять тільки про передачу Україні Криму. Хоча історично Крим під владою москви був 185 років. Усі інші роки він не був під владою москви. Тому історично зрозуміло, що в москві вирішили вкрасти все в нас, і назву, трохи змінивши з Русі на росію, і історію, і наші території, етнічні землі. Тому я навіть не впевнений, що ми зупинимося на кордонах 91-го року. Ба більше після тих звірств, які зараз росія робить на нашій території. Увесь світ це бачить», — зазначив він.

Як мінімум, сказав гість програми, окрім кордонів 91-го року Україні треба буде мати з росією якусь буферну зону щонайменше на 100 кілометрів по периметру на території рф.

«Якщо ми говоримо не просто про територію, якби ми розвивалися інакше з 1991 року хоча б на рівні більшості східних європейських країн, то ми фактично не дійшли б до ситуації війни, вона була б неможлива. Якби ми зробили всі ці реформи, якби ми політично приєдналися до ЄС і до НАТО, то війни бпросто не було», — вважає експерт.

За його словами, ми маємо кардинально змінити економічну систему після військової перемоги України.

«Ці політики минулого, які довели нас до війни, є співавтором цієї війни. Ціна виправлень цих помилок максимальна, яка може бути, — це війна, жертви, які несе зараз український народ. Але якщо ми навіть після цього не зробимо висновків, і перш за все у сфері економіки, не змінимо кардинально нашу економічну систему, тоді через декілька років постане питання, для чого були ці жертви, і буде продовжуватися вимирання української нації як такої. Щоб цього не було, після військової перемоги наше ключове завдання — абсолютно нова економічна система, така, яка б дала нарешті нам вищий рівень життя, ще й при величезних ресурсах, якими володіє Україна на своїй території. Такий рівень життя, який дозволить людині, сім'ї, родині планувати своє життя, спокійно жити та розвиватися. Тобто так, як це відбувається в будь-якій країні, яку ми зараз називаємо розвиненою. Наше ключове завдання після військової перемоги — це нова економічна система», — підсумував економіст.