Фактично з 24 жовтня 1990 року Україна стала конституційно незалежною державою, — експерт

Для Віктора Шишкіна незалежність України відбулася не в 1991 році, а 24 жовтня 1990 року, коли ми змінили революційно, кардинально Конституцію УРСР. Фактично з цього моменту Україна стала конституційно незалежною державою.

Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"

Про це суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін сказав у програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Коли був початок ратифікації Будапештського меморандуму, підготовка до ратифікації в кінці 93-го року — січні 94 року, ще існував той перший парламент. І тут вистрибує ідея розпуску парламенту. Як на мене, тоді був розпуск трохи передчасний, оскільки вже йшла тенденція про укріплення. Приходять ці нові, які нічого не знають, ще плавають. І починається атака на Будапештський меморандум, що його не ратифікували. Є документи, які не ратифікуються. Вони набувають чинності негайно з моменту підписання», — розповів він.

Експерт нагадав, що Будапештський меморандум передбачає зобов’язання США та Великої Британії допомагати Україні у російсько-українській війні.

«Я хочу, щоб ми системно, в різному аспекті, історичному та політичному, відповідно до нашої Конституції, до системи нашого законодавства, сьогодні говорили про зобов’язання Сполучених Штатів, Великої Британії та Франції. Також воювати з Китаєм треба, який сюди-туди виляє», — заявив гість програми.

За його словами, треба забути про свою меншовартість і вести переговори чесно.

«Ми повинні сказати (західним партнерам, — ред.), що кожен український солдат, кожен український громадянин від дитячого до поважного віку своєю кров'ю сьогодні захищає тих, хто на заході. Ми ж не просимо захисту їхніми військами. Ми вимагаємо нормального озброєння. Дайте нам адекватне озброєння для відсічі агресії», — підкреслив Шишкін.

Окрім цього, у програмі екссуддя зазначив, що Конституція — це не юридичний документ, а політико-правовий.